Фотографи отразяват самотата, превзела Южна Корея (Снимки)

13 март 2019 | 08:13
3675
2
Снимки: Инстаграм
2

Самотна фигура стои до прозореца, меки улични светлини огряват тъжната ѝ фигура. Жена около двайсетте седи сама на парапет до празна магистрала в Сеул.

Всеки един кадър е сътворен така, че да улови до съвършенство самотата на младите хора в Южна Корея – субкултурата, придобила гражданственост под названието "хонгйок" - неологизъм, съчетаващ думите "хонг" (сам) и "йок" (племе).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2012

A post shared by NINA AHN (@ninaahn_official) on

Терминът често се използва за описание на поколение, което израства в самота и независимост, отразявайки нарастващия брой самотни жени и променящите им се нагласи към романтиката, брака и семейството.

В Южна Корея, също като в Япония, се работи до смърт. Депресията и чувството за неудовлетвореност в страната на цветовече днес обсебва все повече и повече млади хора.

"Това е чувство на изчерпване, на отказ от всичко и всички", споделя Нина Ан – фотограф на гореописаните снимки,в интервю от Сеул за СNN.

„Живеем в поколение, за което всяко усилие за едно светло бъдеще не гарантира щастие, така че защо да не инвестираме във времето, в мига, в усещането за тук и сега. Фактът, че снимките ми носят усещането за тъга и обреченост, означава, че това е лицето на сегашното поколение. То е самотно, понякога отчаяно и объркано."

Предефиниране на семейството

От 2016 г. в Южна Корея има над 5 милиона домакинства, съставени от едно лице, които представляват почти 28% от общия брой домакинства според Корейската статистическа информационна служба.

За Майкъл Брин, автор на книгата "Новите корейци: историята на една нация", тази тенденция противоречи на историческите традиции на корейското общество.

"Мисля, че това е естествена последица от демокрацията и икономическото развитие", разказва той. „В много азиатски общества индивидуалните интереси и права са подчинени на семейните или груповите организации, но колкото по-дълго те съжителстват в едно демократично общество, толкова повече техните ценности придобиват индивидуалистичен характер“, обяснява случващото се в страната писател.Промяна на приоритетите

Въпреки че снимките на Ан представят осезаемата в страната самота, обсебила цяло едно поколение, тя вижда надежда и вярва, че нейните съвременници са по-склонни да обогатяват живота и преживяванията си чрез пътувания.

"В поколението на родителите ни хората са знаели, че след трудна работа и спестяване за определен брой години, ще могат да си купят къща за семейството си", казва тя.

Но днес стигнахме до осъзнаването, че не винаги е гаранция, че ще притежаваме това, за което цял живот сме се борили. Днес знаем, че няма щастие в бъдещето. Защото щастието не е там, то е тук, в този миг, в тази секунда, с която си говорим с вас“, добавя още Нина Ан.

Част от нейните въздействащи фотографии може да видите в << ГАЛЕРИЯТА >>

 

Четете още: Болестта на новото време – сами жени без деца и любов

Още по темата

Коментари

2
  13 март 2019 | 16:26 отговор
 

Хубави фотографии, но не разбирам защо са само на жени. Мъжете не са ли самотни?

 
1 Крум Усаински-Крупник
  13 март 2019 | 13:11 отговор
 

Цървули!!!И в България е така!!!Само че нашите изперкали стари моми не работят до смърт,а по цял ден си чоплят носа и се размотават по магазините!!!Ура и Слава!!!

 

Добави Коментар

Най-четени