Галерия 'Контраст' представя 'Антиматерия' на Стоян Зиков

25 ноември 2021 | 12:12
399
0
0

В петък, 26 ноември 2021 г., от 18:00 ч., Стоян Зиков открива втората си самостоятелна изложба „Антиматерия“ в галерия „Контраст“ на ул. „Цар Самуил“ 29. Куратор на изложбата, която ще продължи до 14 декември, е проф. Аксиния Джурова.

Стоян Зиков ще представи над 30 картини, в които чрез разграждане на обемите и формите, се опитва да внуши своята пластична концепция за предстоящите промени в днешния свят чрез изящния рисунък и живописта. Картините отправят към пестеливостта на изразните средства в източната калиграфия, синтеза на хайку и вглъбеността на дзен философията. Изложбата ще разгърне виждането на художника към все още недостатъчно подозираните генерални промени пред човечеството, които извежда в три пункта - Човекът вече е част от Космоса, започва да го населва, ще колонизира ли и него?; Изкуственият интелект и роботизацията навлизат в живота ни, какво предстои?; Докъде ще стигнем с биотехнологиите, генното инженерство и напредъка на медицината?

Кой е Стоян Зиков:

Стоян Зиков е художник, скулптор, изследовател и създател на фестивала за градска култура „София диша“.
Завършва Национално училище за изящни изкуства, Скулптура в Национална художествена академия и Визуални изкуства в НБУ. Стипендиант към фондацията на Райна Кабаиванска. Още като ученик печели първите си призове в международен конкурс „Европа в училище“, МОН и в изложба към Националното училище за изящни изкуства. През 2014 г. в номиниран престижните класация на сп. Forbes „30 под 30“ и „40 до 40“ на Дарик Радио, а през 2016г. е отличен в класацията на радио „ФМ+“ – „Будител на годината“, в категория „Будител на града“.

Основните теми, които вълнуват Стоян Зиков като артист и съвременен човек е как се променят условностите на човешкото съществуване спрямо три генерално променящи обстоятелствата фактора – Човекът като част от космоса и присъствието на човешката раса в космическото пространство; Роботизирането и все по-дълбокото навлизане на изкуствения интелект и състоянието на съжителство с него; Генното инженерство и напредъка на медицината.

За себе си, вдъхновението и изкуството си споделя: „Стремежът ми е да творя, създавайки нещо повече от декорация, да влагам собствените си философски възгледи, спрямо контекстуалността на новата ера за човечеството и изкуството като инструмент за ефективна и положителна възприемчивост. Дълбоко убеден, че именно изкуството може, а и търси, отговорите на екзистенциалните въпроси за ролята на човека в света, особено днес, когато технологичния прогрес е на път напълно да подмени фундамента, върху който е изградена човешката цивилизация.”

Коментари

Добави Коментар

Най-четени