Автор
Woman.bg

Гергана Ташкова: В балните танци единствено и само мъжете определят посоката на танца. Те са рамката, жената е картината

Руса и ослепителна, Гергана Ташкова притежава респектиращата категоричност на човек с ясни житейски приоритети. Едновременно с това, тя е от онези редки личности, чиято емоционална щедрост будят искрено възхищение. И ако в ролята си на бизнес дама и светска личност е широко позната, то като напредващ танцьор в балните танци, а също и като благодетел и самоотвержен организатор на международен танцов фестивал, на много от вас ще бъде представена едва сега. Страстта й към танците е разумно балансирана от рационален бизнес подход в работата за избраната кауза.

- Моля, представете се на нашите читатели.

- Аз съм Гергана Ташкова – собственик и управляващ съдружник на „Марс Армор“ ООД. Ние сме част от фамилния бизнес, тъй като двамата със съпруга ми сме съсобственици и управители на фирмата, в чийто бизнес участва и големия ни син. Съвсем отговорно можем да се наречем фамилна компания. Повече от 15 години сме на българския и най-вече - на международния пазар. Не е особено позната в България, тъй като, нашите клиенти са основно Минис терства на отбраната, Министерства на вътрешните работи, охранителни компании, а от доста време нашата държава като цяло няма пари (тя няма пари за нищо, разбира се) и съответно не е поръчвала типа продукти, които ние произвеждаме - средства за балистична защита или по-простичко казано бронежилетки, каски, щитове и т.н. Работим основно на международния пазар - в над 80 държави, продаваме в цял свят. Най-големите сме в Европа, едни от най-големите в света, което абсолютно нищо не значи, това означава просто много работа. Ние сме едни хора, които здраво са стъпили на земята, работят, произвеждат, продават. Що се отнася до моя публичен образ: съпруга и майка на двама сина. Малкият ни син е музикален продуцент. Нищо общо, разбира се, с това, което ние правим, но не се знае в един момент дали няма да навлезем много дълбоко и в този бизнес. Аз самата го изучавам в момента, за да бъда максимално полезна. Вече съм, Слава на Бога,
много щастлива баба на прекрасен внук - Пламен Ташков Джуниър.


- Вашият бизнес е възприеман като чисто мъжки. Как такъв бранш приема една жена?
- В началото малко трудничко ме приемаха, защото там наистина са основно мъже, но да не забравяме, че съпругът ми е там и той е лицето на фирмата, а аз съм човекът, който допреди време се занимаваше с производството (сега съм дала повече права на сина ни да се занимава с тази страна на бизнеса). Когато дълго време те виждат и се убедят, че имаш сериозно отношение , е нормално да свикнат.

- Как се случи срещата ви с балните танци? Как ги открихте за себе си?
- По интересен начин. Нашият по-малък син завърши средното си образование в институт „Institut auf dem Rosemberg“ в Сант Гален,Швейцария. Когато той отиде там, се оказа, че всяка година в последната неделя на ноември се организира изключително красив празник - бал на училището, в който участват родители и ученици. Облеклото е строго официално, обстановката е изключително елегантна – това е събитие, което се очаква от цялото градче Сант Гален. Оказа се, че там се танцуват единствено и само бални танци, през цялото време. Ние с моя съпруг, като отговорни хора, решихме, че не може „да се излагаме пред чужденците“ и ще трябва да се научим да танцуваме. Така се свързах с г-н Костов, който към днешната дата е наш партньор и е председател на Българската професионална танцова асоциация. Тогава те с неговата съпруга бяха преподаватели и съвсем случайно се свързах с него, но явно това е поредният пример, че няма нищо случайно в този живот. Започнахме да се учим, понаучихме се... Не
бих казала, че сме абсолютни спецове в балните танци – понаучихме ги, за да не
се излагаме и това е историята.


- Лично Ваша кауза ли са балните танци и международния фестивал, който подкрепяте?

- Не съвсем. Не бих казала, че е съвсем лична. Говорим за подкрепата на Sofia Open Dance Festival. Sofia Open Dance Festival е международен фестивал, който е част от международния календар за състезателни (както някога ги наричахме) танци, сега се наричат бални танци. Подкрепя го като цяло „Марс Армор“, подкрепяме го заедно със съпруга ми. Да, естествено, че аз съм в основата на нещата, но е нормално ние да бъдем двамата, защото там се отделят не малко средства, които трябва да планираме в годината. Всичко се прави от двамата, такова е нашето решение от самото начало, така и работим. Нормално е той да участва – все повече се пали и това, което мен самата малко ме изненадва, е неговото желание от известно време да танцува. Извън задължението, което съществуваше преди време, когато се налагаше да се научим да танцуваме. Сега самият той има желание и ходим да танцуваме под егидата на Sofia Open Dance Festival.


Организираме уроци - нашият партньор дава уроци по бални танци и така последните няколко пъти се учим да танцуваме основно английски валс. Следващото, предполагам, ще бъде виенски валс, защото ние сме част от Европа и ако искаме да бъдем част от Европа, не само от Ориента, е добре да се научим да танцуваме бални танци. Почти всяко едно събитие в Европа – и корпоративно, и благотворително, много често завършва с такива танци. Пак казвам и дебело подчертавам – ако искаме да бъдем част от Европа, е добре да се научим на този тип танци. И нещо, което е много важно: по нашите ширини мъжете обичат „да удрят по масата“, да бъдат водещи. Скъпи мъже, ето там е мястото! В балните танци единствено и само мъжете определят посоката на танца. Те са рамката, жената е картината. Така че, скъпи мъже, заповядайте да танцувате! И всички вие, мили дами, които в някаква степен сте станали малко повече мъже – тук е мястото, където можете вие да се поотучите от тези навици. Защото е хубаво ние да сме жени. Нека да сме жени! И да се оставим да бъдем водени.


- Как „узря“във Вас идеята да подкрепите балните танци?

- На първите няколко събития бях поканена от г-н Костов. Първият път - само да гледам, като гост. Вторият път - да участвам както те го наричат „спонсор“, аз го наричам по друг начин – „спомоществувател“. Не ни е необходимо да рекламираме бизнеса ни в България. Молбата беше да помогна финансово по някакъв начин, защото изпитваха затруднения. Преди 4-5 години, Българска професионална танцова асоциация бяха започнали да провеждат Sofia Open Dance Festival в България, в зала „Универсиада“. През следващата година им помогнах финансово и отидох на събитието в зала „Универсиада“. Заведох и няколко изключително интересни и уважавани дами в обществото. Тогава ясно осъзнах, че мястото на Sofia Open Dance Festival категорично не е в спортна зала, категорично не е за тези условия. Ако искаме, да правим нещо, то трябва да го направим, както казваме по нашите ширини „като хората“. Поставих едно условие на г-н Костов, казах му: „Ако искаш да помогна, ще трябва да го правим по моя начин. Остави на мен светската част, организацията. Защото това струва наистина много и си давам сметка, че те няма как да се справят. Ти отговаряй за спортната част, т.е. комуникацията с танцовите двойки, съдиите, със звездната двойка за шоу-програмата, по време на гала вечерта.“ Двойките, които правят шоу-програми са обикновено неколкократни световни шампиони, било то в Латина или в Стандартни танци. Те са жадуваната атракция във финалната вечер. Фестивалът протича в рамките на два дни (събота и неделя). Стартира в 8 часа сутринта с детски танцови двойки от цял свят, преминава през различните възрастови и танцови категории, докато се стигне до финала. Той се провежда по време на Гала вечерта, когато е и шоу програмата на световните шампиони. Неделя е денят посветен на work shop. Всички танцьори могат, да вземат уроци от световните ръководители на танцови клубове, които идват на фестивала в ролята на съдии и преподаватели. Разбира се, най-желаните уроци са за часовете на звездната танцова двойка. Имаме танцьори, които не участват в състезанията, но идват в България само за да се включат в тренировките.


Ако сме ви заинтригували с това интрвю на тази толкова спциална жена, ето и малко инфо за събитието, което споделя Гери Ташкова:


"Събитието се провежда в хотел „Маринела“, защото това е най-удобната и комфортна локация, съчетаваща място за настаняване на участниците, съдиите и гостите в хотела, и просторната зала EFE, която е с най-висок таван и много възможности. Длъжни сме, да спазваме и изискването за дансинг от точно 120 кв.м. Настилката трябва да е подходящия паркет, задължително светъл, а официалните гости са настанени на кръгли маси, каквато е традицията за Гала вечер,по време на приказен бал. Има много детайли относно: настаняването на журито и на секретариата; конкретните паузи, които трябва да се правят; два вида водещи на състезанието – технически и официални, задължително на английски и български език.

Официалните водещи, са за вечерта на Галата, но има целодневно водещ, който обавява двойките,реда на танците, класиралите се на финали, полуфинали, четвъртфинали и т.н. Всичко това е една огромна организация, която стартира в момента, в който завърши текущия фестивал. След финала му, имаме близодве седмици работа по приключването и отчетите, още около месец работа по оформянето на всички документи и финансови отчети, след което започваме новата организация, която отнема точно толкова – една година. Нашето жури е от 24 съдии. От тези 24 съдии само четирима са българи, всички останали идват от цял свят. Това са високоуважавани ръководители и треньори на клубове. Относно участниците - една двойка, може да се регистрира и да участва в Латина, може да участва в Стандартни танци, може да участва и в двете. Индивидуално могат да участват хора, които обожават да танцуват, но нямат партньор.


Сеньорите са двойки над определена възраст. Идват участници от цял свят. Другата голяма възможност, която даваме е, че каним една от най-добрите в света танцови двойки, която да изнесе шоу-програма на Гала вечерта. Преди 2 години, една жена дойде да ме прегърне и да ми благодари, че сме довели Рикардо Коки и Юлия Загоруйченко. Каза ми: „Аз ходя няколко пъти до Америка с идеята да отида на тяхна шоу-програма и никога не успявам да си купя билети.“ Те са деветкратни шампиони по Латино-американски танци. Невероятни са, правят уникална шоу-програма. Музика, осветление, ефекти са подбрани
внимателно и в резултат спектакъла е уникален. Имаше танцови двойки, дошли от цял свят само, за да гледат световните шампиони или да се включат в уроците. Стилната и елегантна обстановка на балната зала, задължава гостите ни да са със строго официално, вечерно облекло. На нашите събития не идват хора по дънки - дамите идват с рокли, господата с костюми или най-малкото със сака. Не допускаме друг тип облекло. Това е уважение към танцьорите и към работата им, към събитието, към журито и към всички гости. Зрителят може да види и да усети магията на балните танци. От Ивентим, желаещите, още днес могат, да си закупят билети на трибуните за различните дни и състезания, включително и за Гала вечерта. Кувертите-покани за маси по време на Гала вечерта, се продават само от организатора, заради ограничения брой места.

Интервю от проекта „Страсти и каузи“ на Family Business Network - Bulgaria