Наричат го Кръстника на балканската музика. Баща му е хърватин, майка му – сръбкиня, а съпругата му – мюсюлманка. Той обича целия свят, а светът му отвръща с двойно по-голяма любов. Той е балканецът, който вдигна мало и голямо на крака. Легендарният музикант, композитор и китарист Горан Брегович е вече на 68 години, а емблематичните му хитове подклаждат огъня на сърцето във всяка точка на планетата. Няма как да слушаш музика на Брегович и да останеш на едно място. Няма как...

През 1974 г. Горан сформира своята рок група „Биело дугме“ (Bijelo dugme – бяло копче). Описва своята непреходна любов към рокендрола така: „По това време рокът имаше най-съществена роля в нашия живот. Това беше единственият начин, по който гласът ни можеше да се чуе и на всеослушание да изразим недоволството си, без да рискуваме да бъдем арестувани (или нещо подобно)“. С „Бьело дугме“ владее сцените в бивша Югославия цели 15 години – от 1974 до 1989 г., поставя всички възможни дискографски рекорди и налага рокендрола като начин на живот на поколения свои последователи.

В края на 80-те Брегович прекратява своите постоянни, за него рутинни, сценични изяви, за да се отдаде напълно на композирането на музика за филми. Зад кинолентите, за които Брегович работи, стои не кой да е, а култовият кинорежисьор Емир Кустурица. Филмовата музика на Горан, пропита с пулсацията на неговата дълбока чувствителност, е способна да разтърси душата и цялото ти същество.

Въпреки че днес неостаряващият гений на балканската музика има всичко, за което някога е мечтал, то в миналото му има доста неприятни спомени и моменти, за които не обича да говори. Вижте обаче какво разкрива Брегович, който след около месец ще зарадва българската публика с BEST OF концерт на 26 и 28 септември в Античен театър Пловдив.

„През целия си живот имам страх от бедността. Това не е като, когато си на улицата, но имаш леля, при която може да отидеш и да се нахраниш, или някой чичо, който да ти даде пари назаем. Това е война, а във войната за един ден можеш да загубиш всичко, което притежаваш“ - признава балканското величие пред сръбските медии и допълва: „От дълго време се страхувам от бедността. Поглеждайки назад, купих твърде много неща именно заради този страх - преди войната имах къщи, апартаменти, автомобили… Сега вече не мисля толкова за себе си, но имам деца и същите страхове ме обземат заради тях.“

По отношение на четирите си дъщери легендарният изпълнител е категоричен, че ще направи и невъзможното, за да им осигури всичко, от което те се нуждаят: „Доста късно се сдобих с наследници. Затова и гледам да се трудя и грижа за тях повече, отколкото го правят младите родители. Бих искал да съм спокоен и да знам, че ако умра, те ще бъдат подсигурени“ – споделя великият музикант, който още 16-годишен започва сам да се издържа, като свири на китара по кръчмите, продава вестници и работи по строежите.

BEST OF концертите на Горан Брегович и „Оркестъра за сватби и погребения“ са на 26 и 28 септември 2018 г. от 20:00 часа в Античен театър Пловдив. Билетите и за двете събития са на цени от 40 до 60 лв. и могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim в цялата страна, както и online на eventim.bg. Организатор e Moko Solution.