Гордостта на България днес: Георги Господинов взе най-престижната награда в Италия

Българският писател Георги Господинов постигна пореден невероятен, международен успех. Той бе отличен с най-престижната награда за литература в Италия - "Стрега".

Той е първият българин, на когото е връчено това голямо признание. Също така е и първият писател от Източна Европа, удостоен с нея.

Събитието бе проведено на 17-и октомври в Торино, като то бе финалният акцент на Международен панаир на книгата. Произведението, заради което Господинов беше отличен с най-престижната награда за литература в Италия, е романът "Времеубежище", който излезе в Италия през юни тази година.

За най-престижното отличие в Италия Господинов се съревновава за втори път, след номинацията на "Физика на тъгата", тази година с автори от Румъния, Франция, Испания и Германия. На 14 октомври в Рим, в една от залите на кметството на Капитолийския хълм, се проведе тяхната първа среща, последвана от няколко други на Международния панаир на книгата в Торино, където бе обявен носителят на осмата награда Стрега еуропео. И трите срещи на Георги Господинов с публиката в Торино са преминали в препълнени зали и с опашки за автографи.

Италия усилено подкрепя изкуството на българския писател, като предишният му роман, "Физика на тъгата" беше преведен първо на италиански от известния българист и славист проф. Джузепе дел Агата.

Четете още: 18 дръзки мисли на Оскар Уайлд: Всеки живее така, както иска, и сам си плаща за това