След като получи приза за дебют на годината в рамките на фестивала „Златна роза“, и след представянето си в рамките на Международния филмов фестивал в Дубай, филмът на Рузие Хасанова „Радиограмофон“ бе селектиран в състезателната програма на международния София Филм Фест.

22-рото издание на фестивала ще представи продукцията с две прожекции в София и допълнителна в Пловдив. Официалната премиера ще бъде на 11 март от 18 часа в Дом на киното, София. За пропусналите е предвидена и втора дата, на следващия ден, от 16 часа.

“Радиограмофон” е филм за силата на музиката, свободата идентичноста - чувствителен и откровен разказ за едно спорно време, в което рокендрол музиката е била единственото спасение в откъснатите места из Родопите. Тя е вдъхновила и заредила с надежда онова младо поколение, което след години сваля режима.

„Радиограмофон“ е базиран на истинска история и разказва за Али, който с риск за живота си предприема тридневно пътешествие пеша до най-близкия град, за да купи радио на обсебения си от рокендрола син. На фона на комунистическия режим, „Радиограмофон“ е филм за един баща, който отчаяно търси свободата си.

Макар че „Радиограмофон“ ни връща половин век назад, немалка част от случващото се тогава е валидно и днес. Отношенията между хората, както и поставянето на лични прегради, забрани, табута, са емоции, неподвластни на времето – независимо дали говорим за периода на преименуването на помашкото население, или за века, в който привидно границите между хората се промиват, благодарение на технологиите. И ако днес телефонът и компютърът ни помагат да сме повече граждани на света, то през 70-те години тази роля е била отредена на радиограмофона – машина, която голяма част от сегашното поколение дори не е виждало наживо…

В главните роли ще видите Александър Хаджиангелов, Яна Титова и Александър Алексиев. Актьорският състав се допълва от не по-малко впечатляващите Стефан Мавродиев, Стефан А. Щерев и Ованес Торосян, а зрителите ще станат свидетели и на прекрасната игра на млади, но изключително способни и обещаващи артисти. Оператор е Кирил Проданов, а продуцент - Гергана Станкова, Менклипс.

Родена в Казанлък и израснала в Родопите, Рузие Хасанова е сред най-обещаващите имена в родното кино. Живее в Лондон, но любовта й към България и духа на Балканите не спират да вълнуват и предизвикват будното й съзнание.

Очаква се „Радиограмофон“ да тръгне по кината в края на април.

Четете още: Михаил Булгаков: Кой ви каза, че няма на света истинска, вечна любов?