Автор
Woman.bg

Холивудската звезда Андрю Гарфийлд с награда в Иския. Синовете на Андреа Бочели и Лиъм Нийсън акостират на зеления остров

За 20-ти пореден път в красивия пристанищен град Иския (Италия) от 10 до 17 юли ще се проведе Ischia Global Fest 2022, който събира знаменитости от световната филмова и музикална сцена.

Тази година журито на юбилейното издание на фестивала ще бъде председателствано от ирландския режисьор Джим Шеридан и филмовия продуцент Софи Уотс. „Горди сме, че две големи личности от света на киното ще са част от световното филмово лято.

Джим Шеридан

Още повече, когато празнуваме 20-та годишнина на Ischia Global Fest. Сякаш беше вчера, когато през 2003г. няколко ентусиасти стратирахме фестивала“, заяви в съобщение до медиите музикалния продуцент Тони Ренис и британската актриса Труди Стайлър (съпруга на Стинг), едни от президентите на форума. 73-годишният Шеридан ще се завърне за втори път край бреговете на Капри, след като през 2009 г. получи в Иския наградата „Легенда на киното“. Сред неговите шедьоври се открояват филмите „Моят ляв крак“ (с два „Оскара“) и „В името на Отца“ (със седем номинации за Оскар).

В последните години той продуцира документални и късометражни филми, а в момента работи по 5-сериен тв сериал „Локърби“, в който се разказва за съдбата на д-р Джим Суайър, загубил дъщеря си Флора по време на терористичната атака. Софи Уотс е филмов и медиен продуцент, тя ще остане в историята като единствената жена във филмовата индустрия, изградила холивудско студио от нулата.

Заедно с Робърт Симондс основава компанията STX Entertainment, която в момента се оценява на 2,5 млрд. долара. На по-късен етап продава дела си във филмовото студио и работи по собствени медийни проекти. През 2021г. Уотс стартира партньорство с легендарния боксьор Майк Тайсън и обяви, че ще бъде изпълнителен продуцент заедно с Мартин Скорсезе на сериала „Тайсън“, който ще бъде режисиран от Антоан Фукуа.

Андрю Гарфийлд

Една от най-големите звезди край бреговете на Капри ще бъде Андрю Гарфийлд, станал световноизвестен с ролята си на Спайдърмен. Той ще получи наградата Ischia Legend Award по време на финалната гала вечер в Иския. 39-годишният американски актьор е участвал в култови филми като: „Социална мрежа“, „Невероятният Спайдърмен“, „Спайдърмен:Няма път към дома“, „Дишай“, „Очите на Тами Фей“ и музикалния филм „Тик, так…бум“, който му донесе Златен глобус за най-добър актьор в мюзикъл или комедия. В продължение на 4 години Андрю имаше връзка с американската актриса Ема Стоун, с която се запознава през 2011 по време на снимките на „Невероятният Спайдърмен“.

Американката Хейли Бенет също ще пристигне на зеления остров за откриването на фестивала. Бенет, която също е и певица, нашумя с прочутата си интерпретация като Роксана в музикалния филм „Сирано“(номинации за „Оскар“, „Златен глобус“ и БАФТА) на режисьора Джо Райт, който е неин партньор и в живота. Актрисата е популярна и с участието си във филмите „Текст и музика“, „Колежът“, „Момичето от влака“ и „Великолепната седморка“. Известният британски филмов режисьор Джо Райт ще бъде удостоен в Иския с наградата Ischia Luchino Visconti Legend Award. Райт е режисирал супер успешните продукции „Гордост и предразсъдъци“, „Ана Каренина“ и „Изкупление“.

Матео Бочели

С огромен интерес край бреговете на Капри се очаква пристигането на младите звезди Матео Бочели и Майкъл Ричърдсън. Матео е син на Андреа Бочели, а Майкъл е наследник на холивудските актьори Лиъм Нийсън и Наташа Ричърдсън. Двамата актьори ще получат наградата “Golden boys” за дебют в киното на специална церемония на 14 юли. 24-годишния Матео се разписа с малка роля в новия филм на Джордж Милър „Three Thousand Years of Longing“, а освен това изпълнява и песента към саундтрака на продукцията.

Премиерата на лентата бе на фестивала в Кан, а Бочели дефилира по червения килим заедно с Тилда Суитън и Идрис Елба. Освен актьор, той е и певец, наследил таланта на световноизвестния си баща, с когото дебютира на сцена през 2019 на фестивала в Сан Ремо. Майкъл Ричърдсън ще представи за първи път на фестивала премиерния филм с негово участие „On Our Way“ на режисьорката Софи Лейн Къртис. В лентата той си партнира със своята баба Ванеса Редгрейв и филмовата легенда Франко Неро.

Майкъл Ричардсън

На фестивала край бреговете на Капри ще бъде отличен и полския ветеран, 85-годишният режисьор Йежи Сколимовски, който тази година си тръгна с голямата награда на журито на фестивала в Кан за филма си „Йо“. Сколимовски ще получи приза Ischia Luchino Visconti Legend Award в компанията на 22-годишния актьор Лоренцо Дзурдзоло, който играе в неговия филм заедно с Изабел Юпер. Освен актьор Лоренцо е и новата модна икона на Италия, а пробива му в киното е благодарение на ролята му в хитовия сериал на Netflix „Baby”.


Очаква се по време на фестивала да има премиера на игрални филми, които ще бъдат представени за първи път. В програмата са включени и редица концерти, изложби, инсталации, филмови кръгли маси, както и панорами на напуснали ни вече творци от света на киното и музиката. В Иския се очакват да акостират актьорите Джина Гершон, Франко Неро, режисьорите Майкъл Радфорд и Тери Гилиъм.

И тази година в почетния борд на фестивала присъстват имената на Дарина Павлова, филмовия продуцент Ави Лернер – създател на филмовите компании Nu Image и Millenium Films, Черил Буун Исаак – екс шеф на Академията за филмови изкуства и науки (AMPAS), холивудския продуцент Марк Кантън с филмография от над 400 игрални филма („300“, „Хрониките на Спайдъруин“, „Невъзможно бягство“, „Война на боговете“), датския режисьор Биле Аугуст, италианския продуцент Андреа Лeрволино и канадския режисьор и сценарист Пол Хагис.

През тази година организаторите на Ischia Global Fest очакват гости от целия свят, както и значителен брой туристи, които традиционно избират за своята почивка регон Кампания в Южна Италия.