Хубава жена 30 години след премиерата: любопитни факти, които не знаете за филма

Тази година се навършват 30 години от премиерата на един от най-култовите и обичани кинокласики на 20-и век. Сензацията на Холивуд. Една от най-обожаваните и неувяхващи романтични комедии в историята на киното - "Хубава жена", или както още обичаме да я наричаме - Pretty woman.

Лентата на Гари Маршъл пленява сърцата на киномани от цял свят още в деня на премиерата си. Филмът тръгва по големите екрани точно преди три десетилетия, на 23 март 1990 г., и успява да реализира приходи от 464 млн. долара. До ден днешен тази съвременна интерпретация на сюжета за Пепеляшка остава да блести като перла в съкровищницата на най-гледаните филми на всички времена.

"Хубава жена" е и филмът, който изстрелва на върха на славата двама актьори, по които и днес продължават да въздишат поколения киномани от цял свят - Джулия Робъртс и Ричард Гиър. Тогава никому неизвестната 23-годишна Робъртс влиза в ролята на проститутката Вивиан, която случайно се запознава с богат бизнесмен - съвременният принц на бял кон, за който всички момичета копнеят - Едуард, в ролята Ричард Гиър."Мимолетната им връзка" претърпява бурно развитие, за да прерастне в силна и пламенна любов.

"Хубава жена" е и продукцията, която може да се нарече "визитната картичка" на Джулия Робъртс. Филмът, който поставя началото на шеметната кариера на Джулия Робърт, за да превърне името й в синоним на "хубава жена", а самата нея един ден - в най-високо платената актриса в Холивуд, след Анджелина Джоли. За превъплъщението си в образа на нежната Вивиан актрисата получава първата си номинация "Оскар" за главна женска роля и печели награда "Златен глобус" в същата категория.

По повод годишнината и грандиозния успех на филма "Хубава жена" си припомняме някои интересни и любоптни факти и детайли около неговото създаване:

Мег Райън, Дарил Хана и Моли Рингуалд са сред имената на актрисите, които са били поканени за ролята на Вивиан. Всички те обаче отказват ролята, страхувайки се, че образа на проститутка ще навреди на техния имидж и бъдещо кариерно развитие. Подобни притеснения са имали не само холивудските актриси, но и световно известни автомобилни концерни. "Porsche" и "Ferrari" отказват да предоставят за снимките на филма своите автомобили, опасявайки се, че у зрителя ще възникнат неправилни асоциации за тези марки. В резултат на това в първите сцени от филма Едуард управлява личната кола на единия от продуцентите – Нанси Грос, а именно: спортният автомобил "Lotus Esprit". След като лентата се появява на голям екран, продажбите на модела се увеличават три пъти.

Ричард Гиър също не се съгласява веднага да се превъплъти в образа на милионера Едуард Люис. Твърди се, че Джулия му изпраща бележка с гореща молба да приеме и той се съгласява. За неговата роля са обсъждани имената и на Ал Пачино, Дензъл Уошингтън, Кристофър Рийв, Даниел Дей-Люис.

На официалния постер към филма само главата принадлежи на Джулия Робъртс, с помощта на компютърна обработка към нея е добавено тялото на друга актриса - Шели Мишел.

В сцената, когато Вивиан гледа стария сериал "Аз обичам Луси", режисьорът Гари Маршал е трябвало да гъделичка стъпалата на Джулия Робъртс, за да я накара да се разсмее достатъчно достоверно според разбиранията му.

Хонорарът на Джулия за ролята е 300 000 долара. Само за сравнение 20 години по-късно тя получава сумата от 25 милиона долара за ролята си в "Усмивката на Мона Лиза".

Разходите по снимачния процес на "Хубава жена" възлизат на 14 милиона долара, в същото време приходите са цели 464 милиона, което го прави изключително успешен и във финансово отношение.

Независимо от достатъчния по критериите на онова време бюджет на филма, продуцентите успяват и да пестят: червеното яке, с което е облечена Вивиан в самото начало на лентата, струва само 30 щатски долара. То е купено от продавачка на билети в един от холивудските киносалони точно преди началото на снимките.

Много често и погрешно приписват авторството на песента от "Хубава жена" на Елвис Пресли. Песента Oh, pretty woman е написана от Рой Орбисън и става един от хитовете на 90-те години, като донася на автора не само световна известност, но и статуетка "Грами" за "Най-добро мъжко вокално изпълнение".

През 1991 г. е издадена романизацията на филма - романа "Хубава жена" на писателката Сузане Шайблер.

Четете още: Отново е като през СОЦ-а: Мъжете пак са бедни, жените са космати