Автор
Woman.bg

Художникът Краси Тодоров с вдъхновяваща изложба, посветена на духа и вселената

Галерия Mishel Art Gallery, ул. "Св.Св. Кирил и Методий" 24, има удоволствието да ви покани на откриването на изложба акварел „ДУХ И ВСЕЛЕНА“ на художника Краси Тодоров в понеделник, 16.12.2019 г. от 18:00 ч.

Краси Тодоров е художник-изследовател на N-мерните пространства. Директор на Център за научни изследвания и иновация „ZN ART”, София. Автор на “ZN ART – Музей на хартия“, Регионален исторически музей – Враца. Независим директор на Глобалната асоциация на художниците акварелисти (GAWA) и лидер за България. Директор в Международен институт за нови образователни технологии, РГГУ, Москва. Носител на множество награди и отличия, сред които наградата „Отлична работа“ от „Езерото – рай в синьо“: Кингдао международна акварелна изложба 2019, както и „Първо място за акварелна скулптура“, представена в COD, Тирана, Албания.

А ето какво споделя самият Краси Тодоров за магията на акварела:

"АКВА_РЕЛ. Царството на водата и светлината. Магията на материалността. Водата рисува и оставя следи, запечатва като стъпки в снега. След време стъпките изчезват, но продължават да са там. Ако се замислим, ще осъзнаем, че една капка вода съдържа необходимите кодове, които въздействат и променят същността на океани и морета. Самата тя е код, който се разпространява и трансформира. Така както една капка, изпита от нас, се превръща от капка вода в капка кръв, така и творческият процес е неизмерим и многопластов, защото той е свързан с дълбокото познание и преноса на истинска духовност. Трепетите на сърцето и безкрайните пътувания на ума и фантазията, нанесени със силата на нашата енергийна същност, в съчетание с водата и нюансите на светлината, създават геометрия на едно ново пространство. Нашето пространство в акварела.

Водата върху листа разказва за цял един друг свят, осъществява прехода от фино-материалния към реалния свят. Това е движение на енергията и улавянето й в авторски кодове. Акварелът е миг на безвремие; водно огледало, в което душата и нашето съзнание се оглеждат. Няма как да се скрием, защото това е миг на откровение. Това е нашата енергийна следа в търсенето и осмислянето на безкрайността. Дълго пътуване, концентрирано в един миг. Акварелът е религия. Безпощадно откровена и открита, тя отваря нашия личен храм за външния свят.

Акварелът е свещенодействие. Ритуал, който създава необходимите връзки и структурира своебразно пространство между материалния и духовния свят. В него търся идеи, с които искам да разширя съзнанието си, за да мога да намеря изказа, средствата и внушението на общото съзнание и познание. Чрез акварела бих искал да направим една крачка отвъд видимото и с шамански замах да трансфотмираме капката вода в капка светлина."

____

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.