Автор
Woman.bg

Хърбърт Уелс - писателят, който докара марсианците на Земята

На днешния 21 септември (1866 г.) е роден един велик британец - писателят Хърбърт Уелс. Той остава в историята като баща на научната фантастика и... косвен виновник за най-голямата медийна психоза в историята заради книгата си "Война на световете". Преди 81 години милиони американци успяват да повярват, че марсианците атакуват Земята, слушайки радио. Гласът е на младия тогава Орсън Уелс (създател на "Гражданинът Кейн", считан за един от най-добрите филми за всички времена), а провокацията с небивал ефект и до днес се изучава в учебниците по масова комуникация.

Хърбърт Уелс като студент в Лондон

Безспорен "играч" със страховете на масите, Хърбърт Уелс създава мрачни антиутопии, в които човекът от бъдещето живее в един неприветлив и потискаш свят. Това най-добре знаят читателите на научнофантастичните му романи „Машината на времето“ („The Time Machine“, 1895), „Невидимият човек“ („The Invisible Man“, 1897) и „Война на световете“ („The War of the Worlds“, 1898) - ранните му и най-успешни произведения. След като навършва трийсет години, Уелс започва да пише на обществени теми с дикенсов уклон, което се дължи на промяната на възгледите му от капиталистически на социалистически. Апропо, Хърбърт Уелс пряко и косвено попада във фокуса на двамата големи диктатори от двата лагера - Ленин и Хитлер. Първия посещава лично по време на пътуване в Русия, а вторият го хвали заради това, че е успял да покаже абсолютния упадък на американската демокрация.

Но да се върнем на прелюбопитната история с радиотеатъра по "Война на световете", която през 1991 г. вдъхнови и създателите на култовото предаване „Ку-Ку” за шегата с авария в АЕЦ Козлодуй.

30 октомври 1938 г. Програма CBS. Младият тогава актьор и режисьор Орсън Уелс инсценира като радиопиеса романа на Хърбърт Уелс „Война на световете“ под формата на актуален репортаж. Радиото съобщава, че марсианци нападат Земята и това се предава на живо в ефир. Милиони слушатели настръхват от ужас и са обзети от паника. Орсън Уелс изпълнява ролята на астроном, който обсъжда техническия напредък на Марс, други актьори държат речи от името на министъра на вътрешните работи и командващ на артилерията, като съобщават за загубите, които армията търпи от марсианците.

Ефектът е неописуем. Необходими са огромни усилия, за да се успокоят масите, които отказват да разберат, че всичко е игра. Впоследствие много слушатели завеждат дела за морални вреди срещу радиото, но те са отхвърлени. По настояване на самия Уелс е обезщетен само един мъж, който съсипал новите си обувки, докато бягал от „нашествениците“.

Хитлер е доволен и индиректно нарича американците безмозъчни същества. Ефектът обаче има дълъг период на разпад. Именно заради радиопиесата мнозина в първия момент не вярват, че репортажът за нападението на японския флот срещу най-модерната американска база Пърл Харбър в Хавай на 7 декември 1941 г., е истина.

В памет на големия Хърбърт Уелс нека на днешния му рожден ден да си припомним някои от най-известните му мисли:

"Ако ние не завършим войната, войната ще довърши нас."

"Винаги, когато хвърли поглед отвъд Атлантика, за да види американския орел, Европа вижда само задните части на щраус."

"Глупакът никога не може да бъде някой, но винаги може да бъде всеки."

"Истинската ни националност е: човек."

Писателят като корица на списание Time по повод 60-годишнината си

"Какво ли би направил човек със себе си, ако нямаше пречки по пътя му?"

"Нито една страст на света не може да се сравни със страстното желание да поправим чужд ръкопис."

"Нравственото негодувание е завист с ореол над главата."

"Там, където няма промени и необходимост от промени, разумът загива."

Руски пощенски плик с лика на Уелс по повод 150-годишнината на писателя.

Този, който не гледа напред, се оказва най-отзад.

"Цинизмът – това е хумор в лошо настроение."