Автор
Woman.bg

Истинските истории зад най-известните цитати, които използваме

Днес предстои да ви споделим истинските истории зад четирите може би най-известни цитата на всички времена, които човечеството си припомня и до днес под формата на постове и изказвания, но цитирайки грешното име. Ето кои са те:

1.“Добрият артист копира, гениалният краде“, Пабло Пикасо

Всъщност за пръв път тази максима е изречена от поета Томас Стърнз Елиът през 1920 г. и тя гласяла: „Незрелите поети имитират, зрелите крадат“. През годините много други легендарни творци в изкуството са цитирали Елиът. Първият, който твърди, че Пикасо е авторът на великата мисъл през 1980 г. От тогава светът живее в заблуда.



2.“Предпочитам да умра от страст, отколкото от скука“, Винсент ван Гог

Гениалният Винсент ван Гог бил много близък с брат си, Тео и двамата се подкрепяли постоянно, дори и когато живеели далеч един от друг. Според сведения Винсент и Тео написали помежду си 900 писма в годините между 1872 г. и 1890 г. Именно в тях художникът пише някои от гениалните си мисли, които си спомняме и до днес. Сред тях са: „Винаги правя това, което не мога, докато не се науча“, „Великите неща не се правят чрез импулси, а чрез серия от малки крачки“ и „Предпочитам да умра от страст, отколкото от скука“. Последната мисъл всъщност е цитат на френския писател Емили Зола, който Винсент използва в едно от писмата си.



3.“Мислех, че съм най-странният човек на света, но тогава ми хрумна, че има толкова много хора по света – трябва да има някой, който се чувства странен, също като мен“, Фрида Кало

През 2008 г. 15-годишната Ребека Катрин Мартин написва тази мисъл, обозначавайки че цитира Фрида Кало в сайта PostSecret. Цитатът бързо се разпространява в интернет пространството и именно това е причината за объркването. Скоро след публикацията Ребека разбира, че е допуснала грешка и че това не са думи на Фрида Кало, а на неизвестно момиче от Онтарио. Но вече почти 10 години по-късно този цитат продължава да бъде свързван с името на великата художничка.



4.“Простотата е най-висшата форма на изтънченост“, Леонардо да Винчи

Според основателя на сайта Quote Investigator Гарсън О'Тул, че тези докосващи думи за пръв път са били изречени през 1931 г. от Клер Бот Лус – драматург и член на Камарата на представителите на САЩ.



През юли 2000 г. италиански бизнесмен използва цитата за рекламна кампания на Кампари и допуска грешка като посочва, че тези думи са изречени от Леонардо да Винчи.

„Достоверността и точността не са приоритет за тези, които създават рекламите. Тяхната главна и единствена цел са продажбите“, пише Гарсън О'Тул в сайта си.

Четете още: Ален Делон: Простих се с Мирей Дарк с целувка