Автор
Антония Михайлова

Излиза нов интригуващ филм за легендарните 'Бийтълс'

Те са може би най-обичаните поп и рок изпълнители в музикалната история, превърнали се в модел за подражание и в учебник по музика за поколения творци и меломани по целия свят! Те са неповторимите и вечни "Бийтълс"!

Повод да си спомним за великата ливърпулска четворка - Джон, Пол, Джордж и Ринго, е Световният ден на "Бийтълс", който отбелязваме на няколко дати, включително и днес.

На 25 юни 1967 г. песента All you need is love е изпълнена в рамките на програмата Our World на BBC. Our World е първата международна телевизионна програма, излъчена на живо по сателит. В продукцията се включват 14 държави, а предаването е осъществено в 24 страни. Смята се, че Our World е гледана пряко от между 400 и 700 милиона души в цял свят. В програмата участват артисти от 19 държави, които да ги предстяват, сред които оперната певица Мария Калас, художникът Пабло Пикасо, Бийтълс. В наши дни Our World е най-известна със сегмента си от Великобритания, в който "Бийтълс" изпълняват за първи път All you need is love. 25 юни е за първи път, отбелязан като Глобален ден на Бийтълс от Фейт Коен през 2009 г., която го нарича „благодарствено или любовно писмо до Бийтълс“. Хаштагът на деня в социалните медии е #GlobalBeatlesDay.

На 16 януари светът също почита легендарната група. Датата е "запазена" от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) и се отбелязва всяка година от 2001 г. На този ден, през 1957 г., в Ливърпул е открит клуб "Cavern" (в превод от англ. "пещерата"), където първите членове на групата за първи път излизат пред публика. Само за периода от 1961 до 1963 г. броят на изявите на състава там е впечатляващ - 292!

Има и още една дата, отбелязвана като Ден на "Бийтълс", и това е 10 юли. Тя е особено важна за "бийтълс" феновете от Ливърпул и Хамбург, тъй като на този ден, 1964 г., светомната музикална гилдия чества завръщането на групата в Ливърпул от американското им турне, за да представят албума си A Hard Day’s Night - една от повратните точки в кариерата им.

А какъв щеше да бъде животът ни, ако никой не си спомняше за съществуването на "Бийтълс"? Никой освен един-единствен човек? Точно това ще ни разкаже с много хумор и любов към вечната музика на Джон, Пол, Джордж и Ринго новият филм на режисьора Дани Бойл и сценариста Ричард Къртис "Вчера си е за вчера". Двамата ще ни покажат свят, който тепърва ще се запознае с емблематичната музика на "Бийтълс", защото единствено неуспелият музикант Джак Малик знае песните им. И той ще се възползва от това. "Вчера си е за вчера" излиза само в кината след две седмици, на 5 юли.

Основите на бъдещата легендарна група са поставени от Джон Ленън през 1957 г. Тогава той избира името The Quarrymen и кани в нея Пол Маккартни. През есента на 1958 г. към тях се присъединява Джордж Харисън.

Три години по-късно момчетата решават да прекръстят името на групата си на "Бийтълс" (в превод от англ. “бръмбарите”). През 1962 г., барабанистът Пийт Бест е заменен от Ринго Стар.

В периода от 1962 до 1970 г. "Бийтълс" издават 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продадени в над 1,3 млрд. броя.

През 2004 г., списание “Rolling Stone“ поставя "Бийтълс" на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена.

Ако бяха живи днес...

Групата се разпада през 1970 г., след което всички нейни членове започват самостоятелна кариера. Джон Ленън е застрелян смъртоносно пред дома си в Ню Йорк на 8 декември 1980 г.. Джордж Харисън ни напуска на 29 ноември 2001 г.

Днес със своите композиции и концерти продължават да ни радват Пол Маккартни и Ринго Стар.

Любимците на поколения меломани - Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар, оказват огромно влияние върху формирането на цяла генерация музиканти. Тяхното творчество се превръща в учебник за поколения творци – поети, композитори и изпълнители.

Неподправеното звучене на парчетата им, както и посланието, заложено в тях, им донасят световна слава и ги превръщат в най-обаятелната и влиятелна група в историята на музиката за всички времена.

Ще ги запомним като непоправими романтици, бунтари, но винаги мечтатели.

Да си спомним за тях с една от най-незабравимите и емблематични техни песни, пропита с красивата мелодика и носталгичен лиризъм по отминалия ден - “Уesterday”:

Четете още: Любовта между Джон Ленън и Йоко Оно оживява във филм