Автор
Антония Михайлова

Източен лечител разкрива тайните на дълголетието

Доктор Чой Ен Джун е завършил Южнокорейския университет Kyung Hee University в Сеул и Санктпетербургската академия по педиатрия. Той е основател на уникално медицинско направление в Русия, което обхваща всички видове алтернативно лечение за деца и техните родители. Доктор Чой е ръководител и главен лекар в медицинските центрове за корейска медицина „Амрита“ в Москва, Санкт Петербург и на остров Бали, а вече и в клиника „А.У.Р.А.“ във Варна. В тези лечебни заведения най-добрите практики на Изтока хармонично се съчетават с класически европейски методи за възстановяване на здравето.

Повод за срещата ни с него е излизането на българския книжен пазар на първата му книга - „Ключът към здравето на вашето дете” - уникален алманах с напътствия, които помагат на родителите в грижата за здравето и пълноценното развитие на тяхното дете.

Д-р Чой Ен Джун, защо адресирахте първата си книга към родителите?

Децата са най-крехките и нежни цветя, които ежедневно се нуждаят от „поливане“, от грижите и любовта на своите родители. Само тогава, когато те усещат топлината и нежността на майката и бащата, могат да изградят пълноценно здраве и добър имунитет.

Защо боледуваме?

Причината за болестите се крие най-вече в нашите мисли, в неправилния начин на живот, стресът също е сред факторите, които отключват редица заболявания.

Можем ли да кажем, че докато положителното мислене ни лекува, отрицателното може да ни разболее?

Да, абсолютно. Мислите са това, което определя нашето здраве.

Възможно ли е една тежка болест, като рака например, да се излекува чрез природни средства?

Едно сериозно заболяване може да бъде излекувано напълно, само ако лечението започне да се прилага в ранен стадий. От какъвто и характер обаче да е дадена болест, за нейното ликвидиране не бива да разчитаме единствено на природните средства. Ако детето ни страда от алергия например, не трябва да се облягаме само и единствено на нетрадиционните методи за лечениe, дори и да е леко изявена. Ако организмът е достигнал до сериозна степен на увреждане, тогава в никакъв случай това не трябва да се случва. На помощ ни идва само и единствено съвместяването на алтернативното лечение с традиционната медицина. Истината е в баланса. Него трябва да търсим.

За кои алтернативни лечебни методи ще научат читателите от вашата книга?

Важно е да се съвместяват различните методи. Сам по себе си всеки един от тях може да е значим и полезен, но по-важното е да се съвместяват. Именно съчетанието им е гаранция за по-добър резултат. Съответно, ако в традиционния медицински център един специалист от нетрадиционната медицина, хомеопат или остеопат например, не е приет добре, то аз се старая да съвместявам както методите на алтернативната медицина, така и тези на традиционната. Можем да говорим за добри и пълноценни резултати, само ако се търси златната среда. Стремежът към баланса ми дава възможност да прилагам например иглотерапия не само върху възрастни, но и върху деца, което е още по-голяма отговорност.

Напоследък е все по-модерно да се храним здравословно, да лишаваме организма си от продукти, които считаме за вредни, и да залагаме единствено на природосъобразното хранене. Не е ли твърде крайна тази тенденция?

Откакто свят светува, човекът винаги е живял в дълбока връзка с природата. В миналото той е бил много по-близо до нея, отколкото днес. В съвременната цивилизация човекът е спрял до голяма степен да черпи от живителната сила на земята и нейните дарове. Хората днес боледуват, защото са се отдалечили от самите себе си. Допуснали сме толкова много химикали в толкова много продукти, без да си даваме сметка какво причиняваме сами на себе си, докато ги поглъщаме. Днес да попаднеш на качествена храна е доста трудно. Нека да дам пример с моркова. В действителност неговият цвят е бледооранжев, почти жълт, днес обаче си мислим, че колкото по-тъмнооранжев или червен е той, толкова по-хубав е морковът. Не е така. Истината е, че този цвят се дължи на намесата на човека, на всички онези пестициди, нитрати и какви ли не още химикали, които са модифицирали това съвършено изделие на природата, само и само да се купува повече. Разбирате ли, ето в това се крие заблудата на всички ни! Искаме ябълката да изглежда голяма и лъскава и в стремежа си това да е така, вредим на собственото си здраве. Колкото по-малка и невзрачна е една ябълка, толкова по-качествена, вкусна и истинска е тя. Ето защо е толкова важно да обръщаме внимание на това, което ядем. Разбира се, това не означава да се превръщаме в маниаци на тема здравословно хранене, но отношението към добрата храна е първата стъпка към нашето здраве.

Според някои експерти трябва да се храним само с продукти, характерни за даден район. Вярно ли е това?

Абсолютно! Добре е да се съобразяваме и с това каква храна ядем според района, в който живеем, както и според сезона. Органъзмът ни се е адаптирал към съответния климат, ето защо тялото ни най-добре ще възприема онези дарове на природата, които са характерни за мястото, което обитаваме и което са обитавали нашите предци.

Ако трябва само с една дума да определите ключът към здравето, коя ще бъде тя?

Животът е тук и сега. Наслаждавайте се на мига. В това се крие щастието, в това се крие здравето. Когато правите нещо, правете го с цялото си съзнание за него. Много е важно да умеем да се адаптираме, да превключваме от една ситуация в друга.

И на финал, какви антистрес техники бихте препоръчали на нашите читатели?

Намирайте време за общуване с природата, пийте повече вода, използвайте алтернативни методи на лечение, които допълнително да намаляват напрежението и стреса. Рисувайте, движете се, правете йога, всичко онова, което ви кара да се чувствате щастливи и пълноценни.

Книгата е на българския пазар от 19 април
Превод: Владимир Корнилев
256 стр., 15 лв.
Изд. Colibri