Автор
Woman.bg

Качамак за душата - има такава книга, а смехът е гарантиран

Познавате я - щура, забавна и на моменти непредсказуема, жена до мозъка на костите и кост в небцето на мъжете - Яна Стояна. Нейните истории ни забавляваха повече от година, а днес Дядо Мраз (тя си е свикнала с него) ѝ изпрати неочакван подарък, защото много е слушкала през 2019-та. Яна Стоянова след много перипетии в неин стил издаде дебютния си сборник с разкази "Качамак за душата". Какво да ви кажем - каквато Яна, такава и книгата. Ако не ни вярвате, прочетете я. И после ни кажете какво мислите по въпроса. Но, преди всичко, да дадем думата на гордата авторка.

Скъпи приятели, читатели и просто любопитни наблюдатели,

Дойде време да си призная без бой, че Яна Стояна и Яна Стоянова сме едно и също създание (или Божие наказание, според случая.) През последната година и малко отгоре имах късмета да публикувам късите си истории точно там, където им е най-уютно – в Woman.bg. Отзивите, които получих от всички вас, ме направиха истински щастлива (на това място ставам сополива, защото наистина се просълзих), вдъхновиха ме и озариха всекидневието ми. Така, с неоценимата ви подкрепа, събрах цялото си нахалство на графоман-любител, разрових стари файлове (е, колко да са стари – на не повече от 2-3 години), сглобих набързо един сборник с разкази и го изплясках в издателство Art Eternal. Вместо да ме отпратят учтиво да си гледам тенджерите и тиганите вкъщи, обаче, те взеха, че ми върнаха един широко усмихнат отговор във вид на книга, която имам удоволствието да ви предложа. Изобщо не се наложи да мисля дълго заглавието - „Качамак за душата“, то си дойде само, защото:

1. Това е сборник с разкази на абсолютно разнопосочни теми
2. Отразява цялата бъркотия, в която обитава женския мозък
3. Цялата тази каша е топла, мека и уютна като домашен качамак, мазничко поднесен с разтопено масълце и шепа балкански хумор

Как се управлява мъж, каква е разликата между „съсед“ и „комшия“, за какъв дявол ѝ е на една жена да кара кола, как се отговаря на тийнейджър, както и първите приключения на кифлата Русалия Молска – всичкият този бъркоч може да преглътнете с чаша греяно вино от 9 декември във всички магазини на "Лидл", "Т-маркет" и в книжарници "Ориндж".

Наздраве и до нови срещи!
Искрено ваша,
Яна Стоянова

"Качамак за душата" ще бъде и на Панаира на книгата на щанда на "Арт плюс" , 3 етаж, в НДК.