Автор
Woman.bg

Какво животно си в офисната джунгла? Змия, Овца или Лисица...

Още от най-древни времена предците ни са разбрали, че характерът на хората пряко кореспондира с поведението на животните: лисицата е хитра, заекът е страхлив, змията е коварна, вълкът е хищен...Това не е случайно, тъй като подобни поведенчески особености са се развили в хода на еволюцията, следствие от приспособяването към средата - за да оцелееш, трябва да се адаптираш по най-добрия начин.
Приказките за животни по най-добър начин илюстрират подобен подход. Още в началните класове на училище децата научават как да си вадят поука за света, който ги заобикаля, като четат историите за Косе Босе, Кума Лиса, Кумчо Вълчо. В басните пък характерологичните особености са изведени като аксиома на принципа на алегорията, спомнете си само поучителната притча за "Гарванът и лисицата":

Марка на унгарските пощи с илюстрация от баснята за "Лисицата и гарванът"

Един гарван бил кацнал на клона на едно дърво и стискал в човката си парче сирене. Видяла го лисицата и привлечена от апетитната миризма на сиренето, спряла под дървото и рекла на гарвана:
– Добър ден, благороден гарване! Колко си красив!
На гарвана, който не очаквал такива похвали, му станало много приятно. А лисицата продължавала да сипе похвали:
– Ако гласът ти е толкова великолепен, колкото са блестящи твоите пера, ти несъмнено си най-достойното за възхищение същество в цялата гора . Моля те, изпей ми нещо, за да се насладя на чудесния ти глас.
– Гааа – опитал се да запее опияненият от ласкателствата гарван. Но щом отворил човката си, сиренето паднало на земята.
Лисицата мигом го изяла и казала:
– Хвана се на въдицата! Но това ти е за урок.


Същият подход е валиден и в офис средата. Припомнете си само колко често ви се е случвало да изпуснете сиренцето, поласкани от "комплиментите" на някоя хитра лисана? Изводът е, че ако не разбереш навреме с кого си имаш работа, може да си навлечеш куп неприятности. Нищо чудно и да те схрускат на закуска. Защото всяко животно трябва да си знае мястото - не случайно в зоопарка заекът не живее в една клетка с вълка, нали? Ето и основните типове характери, които може да разпознаете на работното си място. Списъкът, разбира се, е дълъг, както многобройни са и превъплъщенията на човешката природа - едни за добро, други - за лошо.


Мишката

На този тип хора рядко ще им чуете гласа. Те обитават мрачните кьошета на офиса и тихичко нещо си правят. Обикновено са асоциални - не ходят на общите сбирки, дори не излизат на обяд, а си носят храна от вкъщи. Мишките не създават проблеми и често никой не разбира кога излизат в пенсия. С две думи - интересуват само от дневната си дажба.

Плъхът

Плъхът също е от "тихите води", но за разлика от мишката има характер. Той е потаен и прикрит, но таи в себе си мъст, когато е жертва на несправедливост: способен е изненадващо да се промъкне и да забие зъбките си в крака на неприятеля.

Овцата

Тя е изпълнителна и добра по душа, но все нещо не е разбрала. Затова често се оказва замесена в конфликти, дори ги предизвиква от глупост и недоглеждане. Овцата е вечната жертва, но си го заслужава - понякога така се отнася, че не мисли на къде е тръгнала и директно се набутва в устата на Вълка.

Лисицата

Лисицата обожава такива като Овцата и те са перфектната ѝ жертва. Тя е хитра, мазна, може да извади парче сиренце от всяка човка, защото е царицата на лъжливите и тщеславни комплименти. Умее да капитализира всяка чужда грешка, само и само да блесне пред шефа - т.е Лъвът. Лисицата действа под прикритие с облика на гугутка, ала подведе ли те, вече си ѝ в лапите. После - ни лук яла, ни лук мерисала.

Кучето

Кучето е пазачът на офиса. Обикновено стои на входа му и следи какво се случва - не е лошо по душа, но държи всички в страх. Обикновено лае, но не хапе. То съзнава, че му е къс синджира, но се успокоява с мисълта, че все пак има добър стопанин и е лоялно към него. Най-големият враг на Кучето е Лисицата, защото то не може да проумее хитрите ѝ игри и често отнася тоягата.

Слон

Слонът носи цялото тегло, но към него се отнасят пренебрежително. Работи от сутрин до здрач и няма високи претенции. Съзнава, че е важен и голям, но не може да материализира труда си - създаден е само да работи. Слонът е подценяван и липсата му се усеща, едва след като издъхне от преумора или смени стопанина си. Търпението му е пословично, но не бива да се злоупотребява с него. Има зверска памет и помни всичко - и добро, и лошо.

Кокошката

Кокошката е първа приятелка на всички, но това е само в нейната глава. Досадна и празноглава, тя започва да вдига страшен шум, щом "снесе" (направи нещо). Кокошката обикаля по цял ден офиса и винаги може да я намериш там, където има нещо интересно. Тя си пъха човката навсякъде. Изглежда много заета, но всъщност само симулира дейност.

Заекът

Заекът е мил и добродушен, но в него дреме душата на предател. Привидно добронамерен, той може лесно да ви прецака, само и само да спаси кожата си. Ако възникне конфликт с участието на заека - той пръв изчезва надалеч.

Вълкът

Вълкът е хищник и винаги си търси жертва - това е в природата му. Има душа на ловец и не се задоволява с подаяния - сам си набелязва жертвата и сам ѝ прегризва врата. Вълкът е честен със света и не заблуждава, излъчвайки положителни флуиди. Лицето му е сурово и от далеч предупреждава - пази се! Както е известно, вълкът си мени козината, но не и нравът.

Змията

Змията е задължителен обитател на всеки офис и гледайте да не я настъпите - понякога ухапването е смъртоносно. Умее да лавира и да се промушва навсякъде и обикновено расте в офисната йерархия - с пълзене. Змията е лесна за разпознаване - хлъзгава и студенокръвна, затова се пазете и не си създавайте илюзии.

Лъвът

Лъвът е царят на офисната джунгла и пред него не минават никакви номера. Не си и помисляйте да оспорвате решенията му или неговия авторитет. Той е просто...Лъв.