Автор
Woman.bg

Камила Лекберг - ледената кралица на скандинавското криминале

Наричат я скандинавската Агата Кристи, сравняват я с Манкел, Ларшон и кого ли още не, но тези сравнения отдавна са ѝ отеснели. Тя има свой собствен хладен почерк, за нея мотивите на престъплението са по-важни от отговора на въпроса Кой е извършителят?. В романи като „Укротителят на лъвове” и „Русалката” напрежението се сгъстява постепенно и макар в един момент на читателя да му се струва, че всички отговори ще се изсипят като порой, развръзката остава непокътната до самия финал. И това ако не е майсторство!

View post on Instagram
 

Камила Лекберг е едва на 29 г., когато излиза дебютният ѝ криминален роман – „Ледената принцеса“. Днес смразяващите трилъри в портфолиото й са десет - до един издадени у нас. Преди години „Гардиън” призна умението на Лекберг да вае фабули: „Тя създава сложни криминални пъзели, балансира историите си блестящо на границата между семейния уют и неговата измамна сигурност, и шокиращите тайни на престъпленията, в които почти всичките ѝ герои са замесени по неочакван, но напълно достоверен начин.”

Лекберг не се срамува да признае, че за нея „писането е 1% вдъхновение и 99% пот“. Сюжетите ѝ са неизменно обвързани с Фелбака – малкото рибарско селище, в което е родена. Намира се на 140 км северно от Гьотеборг, има идилична атмосфера и любопитна историческа хроника. Всяко лято Фелбака се посещава от хиляди туристи, макар че постоянните му жители са не повече от хиляда…

View post on Instagram
 

С 23 милиона продадени екземпляра в над 60 страни Камила Лекберг продължава да печели читатели, а неотдавна светът оказа почести на най-новата ѝ книга – „Златната клетка”, която даде тласък на нова поредица.

По думите на Лекберг тази книга е най-голямото й предизвикателство и вдъхновение, защото се различава от всичко, което е писала досега. „Златната клетка“ е драматична, спираща дъха история за измама, отмъщение и изкупление. На повърхността Фей има всичко. Идеален съпруг, дъщеря и луксозен апартамент в най-хубавата част на Стокхолм. Но мрачните спомени от нейното детство във Фелбака я преследват упорито и тя се чувства така, сякаш е в капан или златна клетка. Някога е била силна и амбициозна жена, докато не решава да се посвети на мъжа си Джак. Когато разбира, че той я мами, целият ѝ свят се срутва. Фей е напълно опустошена, но отчаянието няма да я погълне, а ще отстъпи място на гнева и на едно брутално отмъщение…

„Фей не е светица. Но мен не ме интересува категоризирането на жените като добри и лоши, като жени с приемливо и жени с неприемливо поведение. Интересува ме какво прави една жена, когато чашата на търпението ѝ прелее.”

Наистина, в романите на Лекберг няма еднополюсни герои. „Добрите” носят своите странности и недостатъци, а „злодеите” успяват да предизвикат съчувствие. Със „Златната клетка” писателката остава вярна на убеждението си, че никой не се ражда лош. Лош го прави насилието, което е претърпял, или унижението, което е понесъл. Ласката, която не е получил навреме… А иначе доброто и злото са неразделни, те са двете страни на нашата човешка природа. Важното е да сме от светлата страна.

Автор: Юлия Петкова