Още докато е жива, Стоянка Мутафова се съгласява да даде няколко интервюта на съпругата на Рашко Младенов, бившият директор на Сетиричния театър. Идеята била книжката да е посветена на Мутафова, Калоянчев и Парцалев, а авторката – Милена Нейова, твърдяла, че ще бъде издадена с благотворителна цел.

Когато томчето „Стоянка Мутафова - Смях и сълзи“ излиза, се оказва, че в нея се говори само за Стояна.


„Имаше и други хора, които по един или друг начин се опитаха да петнят името на Стояна, но осъзнаха грешката си и Муки прояви разбиране. Тук обаче положението е направо нагло“, казва за „Телеграф“ мениджърът на покойната актриса, Евгени Боянов.

Интересен е фактът, че на корицата няма снимка на г-жа Стихийно бедствие, а шарж, нарисуван от Рада, дъщерята на друга известна родна актриса – Марта Вачкова.

Когато видяла томчето, Стояна възкликнала: „Това аз ли съм? Каква е тази подигравка?“, след което го хвърлила на земята.

В интервю за изданието дъщерята на Стоянка Мутафова – Мария, споделя, че няма да позволи някой да петни името на майка ѝ.

„Излезе си книгата, не платиха на мама, тя си отиде и всичко потъна. Не ми е за парите, ще дам двойно повече, но няма да позволя някой да се гаври с паметта на майка ми”.