Автор
Woman.bg

Концерт с характерното монголско гърлено пеене в театър „Азарян“

Възможно ли е човешкият глас да възпроизведе звук по три различни начина едновременно?

Възможно е! Техниката се нарича „гърлено пеене” (хоомей) и ще бъде представена от монголския музикален ансамбъл „Чоор” на специален концерт в Театър „Азарян“. Уникалното събитие е на 24 юли от 19:00 ч.

Характерно за монголския музикален ансамбъл „Чоор” е, че неговите членове са израснали в Автономна област Вътрешна Монголия (КНР). Тяхното изкуство „съживява” традициите от този регион, най-интересната от които е музикалният стил „хоомей” – способността на един певец да извлича звуци по три различни начина едновременно.

Самите музиканти и изпълнители от „Чоор” определят себе си като „хармонични и полифонични”. Думата „чоор” на монголски означава „хармония”, а изпълнителите от ансамбъла са носители на различно разбиране за музикалния свят, както и за богатството на световната музикална култура.

През последните години „Чоор” изпълняват концерти в големи зали и пространства като „Концертна зала Сун Ятсен”, „Пекинска концертна зала”, „Театър Век”, „Тиендзинска концертна зала”, „Големият театър на Шанхай” и „Шънджънска концертна зала”.

В България гостуват за първи път. Концертът в Театър „Азарян“ се организира от Посолство на КНР в България.