Короната е топка с бодли: Първият детски разказ за коронавируса

За някои изолацията, предизвикана от светкавичното разпространение на коронавируса, е истинско наказание, а за други – неочаквано вдъхновение. За съжаление, болестта отне немалко човешки животи, но също така намери място и в творчеството на известната детска писателка Мария Пар.

В разказа „Короната е топка с бодли“ дамата представя разсъжденията на едно 7-годишно момче на име Оскар, който се опитва да си обясни що е то „коронавирус“. От всичко, което е чувало до момента, детето успява да пресъздаде страшната ситуация с помощта на метода, който най-добре познава – игрите. Съчетанието между суровата реалност и наивния детски свят прекрасно описва случващото се в момента и ролята на коронавируса в човешката история.



Мария Пар определено помага на родителите да направят крачка напред като им подсказва как би могла да бъде обяснена ситуацията на децата и защо те не могат да тичат навън с приятелите си заради „короната“, която е нашият безмилостен враг. Разказът е достъпен и на български език, а зад него застава Новонорвежкия културен център: „Сами заедно – коронавирусът и културата“.



Четете още: Ръсел Кроу: Животът е кратък, хора! Научете се да го обичате