Автор
Woman.bg

Кварто Квартет и една емоционална вечер в ритъма на любовта

На 23 февруари в зала „България“ ни очаква една вечерна среща, посветена изцяло на бандонеона, китарата и цигулката, на тангото и на салса ритъма, на страстта и на любовта. Кварто Квартет и аржентинските звезди на китара - Леонардо Санчес и бандонеон - Матиас Гонзалес, ще ни потопят в най-доброто от латино-американската музика – танго, салса и още музикални латино изненади. Ще преживеем страстта на тангото с дълбоката душевност на Астор Пиацола, който се намесва в този стил, за да внесе смут и да наруши правилата.

Виртуозното майсторство на музикантите от Кварто заедно с невероятния китарист Леонардо Санчес, професор по китара в престижната парижка консерватория, изпълнител, композитор и аранжор, както и един от най-добрите майстори на бандонеон, Матиас Гонзалес, заедно ще пресъздадат истории за танго мелодията и латино ритмите на сцената на залата. Тангото, което чувства, тангото което е свидетелство за богатото и трудно историческо наследство на Аржентина. Музиката, която от своето съществуване се посвещава на екзистнциалните теми за любовта и смъртта.

Една съботна вечер с дъх на любов, ритъм на танго и обагрена в червено, която ще започне в 18,00 ч. с откриване на изложба Танго – живопис на Антония Дочева. Картини, вдъхновени от танго концертите на Кварто Квартет през изминалите години, които в съботната вечер ще допълнят усещането за цял танго спектакъл в зала България.
Непрестанно търсещи музикални емоции и провокативни в класическите си изпълнения, музикантите от от Кварто Квартет - (Иван Пенчев - цигулка, Светлана Станчева - цигулка, Татяна Тодорова - виола и Димитър Тенчев – виолончело), отново са подготвили невероятен спектакъл за сетивата ни. За пета година Кварто превръща танго концертите си във февруарска традиция, която носи огромна наслада и удовлетворение на препълнената зала България.

Тази година специалните гости от Аржентина, заедно с пианиста Стефан Врачев и Кирил Иванов на пианото и Кварто, ще пресъздадат една чувствена атмосфера, потапяйки залата в ритмите на Латинска Америка.

Под патронажа на посолството на Република Аржентина,
Матиас Гонзалес и Леонардо Санчес

Танго изпълнение на Кварто с Акага по БНТ


Биографична информация:

ЛЕОНАРДО САНЧЕС
Роден в Кордоба – Аржентина, Леонардо Санчес започва своето музикално обучение в Аржентина, от къде взима диплома за учител по китара. След което преследва своята кариера в Париж, където печели първа награда "Excellence" на китара. Изучава музикология и участва в оркестрацията и музикален аранжимент за Jazz Big Band в класовете на Иван Жулиен.
Изпълнител, композитор и аранжор, той свири в различни музикални спектакли и шоу програми в Аржентина и Европа. Япония, Израел, Египет, Колумбия и Австралия. Той също участва и на други престижни световни сцени, като Олимпия в Париж, Берлинска филхармония, в Токио, Буенос Айрес, Барселона, и изобщо по цял свят. Съосновател и музикален директор на „Гомина Танго“, той също така режисира има изпълнения в „Либертанго“, „Револвер“, „Фантомът от Рио де ла плая“, „предай поздрави на Кордоба“, и още престижни постановки на световно ниво.
Свири заедно с Жуан Мосалини в дуо бандонеон и китара „Мосалини-Санчес“, и често гостуват с други музиканти, като гост солисти на оркестрите на Бас – Нормандия, Лил, Пикарди и Фландерс. Сътрудничи с бендеониста Сзар Строшио в неговото известно трио Ескина.
Създава дуета за китара и сопран с Натали Санз - АМЕРИБЕРИЯ, изпълнявайки репертоар от класическа и популярна музика на Аржентина, Испания и Латинска Америка.
Леонардо пише композиции за симфонични оркестри, за танго квинтети и квартети и за други формации.
В последно време, по искане на L'Ensemble - Orchestra Régional de Basse-Normandie, той пише музикални творби и текстовете на "Cielos Argentinos" за китара, сопран и оркестър, които той също изпълнява. Пише музиката за хореографския спектакъл "Danses et légendes du monde" и създава TANGOLEON (китара и струнен квинтет) и DEAR TANGO (глас, цигулка и китара).

МАТИАС ГОНЗАЛЕС
Роден през 1981 г. в Буенос Айрес, Аржентина станал популярен изпълнител на бандонеон, който има многобройни участия в проекти с най-големите световни танго оркестри, както и известни камерни танго формации. След завършване на музикалното си образование в Аржентина той продължава обучението си в Париж, Франция, където изучава композиция и дирижиране. Има своя солова кариера с редица турнета по цял свят, както и участия в програми на едни от най-известните концертни зали в света - ColónTheater (La Coruña), Concertgeböw (Amsterdam), Bordeaux and Lyon operas и много други.
Гонзалес е един от най-добрите и най-младите майстори на бандонеон, които много смело интерпретира заложеното в нотите. За него те не са просто музика, която да изсвири, а отправна точка към навлизане в други измерения. Историята на този инструмент е като метафора за това, че истинската страст и радост от животта могат да се изживеят извън каноничните определения на думата “божествено” – казва той.

“Това, което в момента ме вълнува най-много са другите измерения - особено идеята, че те присъстват едновременно в един и същ момент, че имат различна вибрация, и в някакви моменти, чрез промени в нея, можем да бъдем докоснати от тях - т. нар. “струнна теория”. Ако започнеш да виждаш всичко като вибрация, светлина и звук - за теб всичко започва да става някак по-ясно. Чувстваш се много по-свободен сам да твориш", сподели пред българските си почитатели Гонзалес.

Кварто Квартет е музикална формация към Софийска Филхармония.