„Дон Корнелио винаги е заемал важно място в сърцето ми. Когато се запознах с него, той беше късоглед господин, облечен в сив костюм с четиринайсет джоба.”

Така започва историята на този „безцветен” човечец, заринат от книжата си в една нотариална кантора. Живеел на пансион в квартала на авторката, бил точен като часовник. Излизал за работа точно в 8:03 минути всяка сутрин, често се засичали на улицата и така се сприятелили. Животът му се променил рязко в един есенен ден заради ново познанство. Но не какво да е познанство, а с нимфа на име Фантазия, която изглеждала решена да придаде цвят на живота му.

Дон Корнелио лично упълномощил Исабел Алиенде да разкаже историята му, или поне тя така твърди. Но кой би се усъмнил в думите на една литературна нимфа?

Истината е, че Алиенде пак ни изненада. Тя е не просто най-продаваната латиноамериканска писателка за всички времена. Тя владее изкуството да прелъстява читателя. Освен това е чувствена и непокорна жена, борец срещу ксенофобията и дискриминацията, защитник на правата на по-слабите, обаятелен творец и гражданин с ясни позиции… Преди 35 години едно съкровено писмо до дядо й се превръща в ръкопис на семейната фреска „Къщата на духовете“. Резултатът е слава, която не помръква никога. А равносметката днес би ускорила пулса на всеки начинаещ писател: 70 милиона продадени копия от 23 книги, преведени на 35 езика, над 60 награди в повече от 15 страни. Украсени с магия, романите й се четат с такава наслада и лекота, сякаш са се написали сами. Като израз на някакво съвършено, сюрреално усещане за щастие.

„Порцелановата нимфа“ е първата й книга за оцветяване. И не е предназначена за деца, а за читатели и „художници” от всички възрасти. Автор на пленителните илюстрации е Ана де Лима. Нейният изящен наивистичен стил ни връща към самия извор на Вдъхновението. Към недрата на сънищата ни, където всичко е натурално и истинно, непокварено от градски мечти, суета и амбиции.

Дайте въздух на твореца в себе си и налейте живот в света на дон Корнелио. Оцветете го така, че да съвпада с мечтите ви…

Дори да пренебрегнете оригиналния замисъл на „Порцелановата нимфа”, дори да загърбите сантимента, топлия рисунък на илюстрациите и страстта си към всички онези безплътни, но насъщни като хляб фантазии и духове, родени от перото на Алиенде, имате още един, сам по себе си достатъчен мотив да посегнете към тази книга. Приходите от авторските права са предназначени изцяло за фондация „Исабел Алиенде“, чиято мисия е да помага на жени и деца в риск.

Автор: Юлия Петкова

Четете още: Йордан Йовков: Грешна беше тая жена, но беше хубава...