Автор
Woman.bg

Лив Улман на 80: Музата на Бергман в един докосващ филм

"Живея, радвам се, тъгувам и непрестанно се боря да порасна. Но всеки ден все с нещо докосвам и отново чувам гласа на младото момиче в мен. Което отказва да умре", споделя норвежката звезда Лив Улман.

На 16 декември от 17 ч. в кино "Одеон" се състоя специалната празнична прожекция на документалния филм на Георги Тошев "Лив Улман. Къщата на спомените".

Великолепен, стилен и дълбоко емоционален портрет на голямата норвежка актриса и режисьор, сценарист и писател, съпруга и муза на Ингмар Бергман.

С майсторството си на сърцевед и познавач на човешката душа, Георги Тошев ни превежда през света и спомените на една филмова икона, оставила след себе си дълбоки следи в историята не само на европейското, но и на световното кино.

Лив Улман е забележителна актриса, чиито гениални превъплъщения в култовите роли от "Персона", "Шепот и викове", "Семеен портрет в интериор" и "Есенна соната" я превръщат в алманах за поколения бъдещи артисти и кинодейци.

Говорейки за и с нея, няма как да не стане дума и за него – един от най-великите кинорежисьори на всички времена Ингмар Бергман, от когото Лив има дъщеря. Не бихме могли да си представим Лив Улман без Ингмар Бергман и обратно. Тя участва в десет филма, режисирани от него. Любовната история между шведския режисьор и норвежката актриса продължава от 1965 г. до 1970 г., но съвместната им работа и приятелство – до смъртта на Бергман през 2007 г.

Филмът идва и като знак на почит и преклон към таланта на Лив Улман и нейните 80 години, които тя навърши точно в деня на специалната прожекция. С премиерата си на 13 октомври тази година, в рамките на фестивала „Синелибри“, документалната лента отбеляза и 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман.

В рамките на събитието в кино „Одеон“ бяха представени и мемоарните книги на Лив Улман и Ингмар Бергман "Промяна" и "Латерна магика", които вече са на пазара благодарение на издателство “Colibri”.

Четете още: Невена Коканова-великата българска актриса, която ще помним винаги