Автор
Woman.bg

Лорд Байрон: Приятелството е любов без криле

На днешната дата през 1788 г. е роден Джордж Байрон - перото на английския романтизъм. Лорд Байрон остава дълбока следа в световната литература. За времето на краткия си 36-годишен живот той успява да напише много и изключителни произведения, сред които поемите "Странстванията на Чайлд Харолд", "Гяур", "Абидоската невеста", "Манфред", "Каин", "Лара", незавършената "Дон Жуан".

View post on Instagram
 

Животът на поета е белязан с екстравагантности, многобройни любовни връзки, дългове, раздели и обвинения в кръвосмешение и хомосексуализъм. Скандалите около личността му започват, когато Байрон е едва 11-годишен. Той шокира с признание, че неговата гувернантка Мей Грей идвала в леглото му през нощта и „си правела шеги с неговата персона". Според твореца "това е причината за ранната меланхолия на моите мисли, след като изпреварих живота".

View post on Instagram
 

Скандалът е чест спътник в живота на омагьосващо очарователната личност на лорда. Байрон е обвинен в кръвосмешение със своята полусестра Аугуста Лий. През 1812 г. Байрон се впуска в публично известната си афера, която шокира британското общество, с омъжената Лейди Карълайн Лам. В крайна сметка Байрон започва да ухажва братовчедката на Карълайн – Ан Изабела Милбанк (Анабела).

Двамата сключват брак на 2 януари 1815 г. Семейният им живот обаче не е особено щастлив. Лордът не крие разочарованието си, когато на 10 декември същата година Ан ражда дъщеря - Ада, а не син. Разводът им е неизбежен, след плъзналите слухове за съпружеско насилие, прелюбодеяние с актриси, кръвосмешение със сестра му и содомия.

Аугуста Лий

Любопитен факт е, че нежеланата дъщеря на поета е първият програмист в световната история. През 1833 г. Ада се запознава с професора по математика в Кеймбридж Чарлз Бабидж. С нейна помощ той изобретява механична машина за математически изчисления с точност до 20-ия знак. Тази машина днес се счита за прототип на първия компютър в света.

Според клюката, в любовното тефтерче на скандалния поет фигурира и авторката на романа „Франкенщайн“ – Мери Шели, жена на Пърси Биш Шели. Байрон е привлечен от очарователната Шели, която също изповядва свободната любов. Писателката не се притеснява да има повече от един любовник.

Мери Шели

През 1816 г. Мери Шели, Пърси Биш Шели, доведената ѝ сестра Клеър Клеърмонт и нейният любовник лорд Байрон прекарват топлите месеци на брега на езерото Леман в Швейцария. Компанията се отдава на писане, разходки с лодки и творчески спорове.

Лорд Байрон създава трагични нееднозначни герои, повлиява на Пушкин, Лермонтов, Шарлот Бронте.

Издъхва от треска на 19 април 1824 г. в Мисолунги, Гърция след поредната си житейска авантюра - английският лорд се превръща в национален герой на Гърция, след като се включва в гръцката освободителна война от 1821-1828 г. Тялото му е пренесено в Англия, но духовенството отказва да го погребе в Уестминстърското абатство при великите британци. Прахът му е пренесен там чак през 1969 г.

Нека си припомним част от незабравимите цитати от творчеството на английския поет, чиито произведения са актуални и днес:

„Има нещо езическо в мен, от което не мога да се отърся. Накратко, не отричам нищо, но се съмнявам във всичко.”

„Винаги се смей, когато можеш. Евтино лекарство е.”

„Няма друг инстинкт като този на сърцето.”

„Любовницата никога не може да ти бъде приятел. Докато се разбирате, сте любовници, а когато всичко свърши, сте всичко друго, но не и приятели.”

„Приятелството е любов без криле.”

„Любовта ще намери път на места, където и вълците се страхуват да ловуват.”

„Тъгата е знание, тези, които го знаят, тъгуват най-дълбоко. Дървото на знанието не е дървото на живота.”

„Не пиша, за да изпразня ума си, аз полудявам.”

„Жената не трябва да бъде виждана, когато яде или пие, освен когато става въпрос за салата от омари и шампанско – единствените женствени храна и напитка.”

„Смъртта е нещо, което кара хората да плачат, но въпреки това, продължават да прекарват една трета от живота си в сън.”

„Знаменитост е този, който е познат на много хора, на които е благодарен, че не познава.”

„Ако винаги мога да чета, никога няма да изпитвам нужда от компания.”

„Приятелството може, и често се превръща в любов, но любовта никога не може да се превърне в приятелство.”

„Това е новата ера на открития за убиване на тела и спасяване на души. Всичко това с най-добри намерения.”

„Въпреки че обичам моята страна, не обичам моите сънародници.”

„Добрите стари времена – всички времена, които са стари, са добри.”

„Какво странно нещо е човекът! А колко по-странна е жената!”

„Тези, които умират за велика кауза, никога не се провалят.”