Автор
Люблена Папазова

Любовта на Шанел и Стравински оживява в театъра

Любовната история на моделиерката Коко Шанел и гениалния музикант Игор Стравински оживява в пиесата „Пролетно тайнство“. Тя ще има своята премиера на 9 май в театър 199, а следващата дата, на която може да я гледате е 27 май. Двамата са личности, които са определили посоката на модата и музиката през 20-и век и са сред най-мощните фигури на културата от своето време. Основоположници на всичко, което следва в облеклото и парфюмерията, композирането и балета до наши дни.

„Биографите на Шанел и Стравински твърдят, че между двамата е имало страстна, бурна връзка през 1920 година в Париж. Но хроникьорите на пикантното не могат да вникнат действително в дълбочина в случилото се тогава. Но затова пък, през призмата на театралното изкуство, всичко е възможно. Тук няма да навлизаме подробно какви конкретни събития изследва пиесата „Пролетно тайнство“.

В края на краищата, постановките се правят за да се гледат от салона. И по този начин актьорите и зрителите заедно да изградят потенциала на възможните взаимоотношения между героите. И заедно да потърсят истините, не толкова за историческите личности в една отминала епоха, а онези, които носим у себе си в нашето време – тук и сега.

На сцената Невена Калудова, която играе Шанел и Димитър Баненкин, изпълняващ ролята на Стравински, Мариана Миланова и Силвия Петкова пресъздават персонажите силно и убедително. Думите на автора на адаптацията на пиесата Бойко Илиев „танцуват“ в изказа на актьорите, както настойчиво изисква постановчика Георги Кадурин. Средата създадена от Петьо Начев и костюмите на Мария Диманова са в пълно съответствие с духа на пролетното тайнство. А музиката на Милен Апостолов притежава изключителното достойнство да е в съзвучие с постановка в която основна роля има… Игор Стравински“, казва драматургът Андрей Филипов.