Автор
Цвета Герчева

Магията на живота: да умееш да погледнеш своето "Неежедневие"

Тази седмица художничката Дафина Моллова ни кани да погледнем живота си през призмата на необикновеното с изложбата си "Неежедневие". Експозицията се открива на 14-ти ноември и може да бъде видяна до 19-ти ноември в Място 167,София ,ул.‘‘Раковски‘‘167.

"Често, когато човек изминава един и същ маршрут много пъти спира да го забеляза. Очертанията на познатите места сякаш се размиват, първите ни впечатления се заличават и се превръщат само в една необходима условност. Разнообразието става еднообразие. Повторението ни прави безразлични и инертни, отвиква ни да забелязваме. Това се случва не само с физическия свят, но и с взаимоотношенията ни с другите. По време на пътуванията си открих, че това не само не е задължително, а може да е точно обратното. Съзирането на едни и същи места, пейзажи и хора ме предизвика по-осезателно да се вгледам в тях, да открия скритите им чудатости и пробуди въображението ми. Обградена от добре познатия ми свят се оказвах погълната от едно затаено и лично изживяване. С тази изложба искам да припомня за пренебрегнатото във всекидневието, да подтикна за нов прочит към познатото, да подсетя за изначалното", казва Дафина Моллова за новата си изложба.



В търсене на необикновеното в делничното, работите от “Неежедневие” перифразират гледки, с които съзнанието ни е привикнало. Старателно подбрани от дълги пътувания, това са илюстрации на “вече видяни” пространства, в които се прокрадва тяхната потайна магичност. В абстрактно обобщените им образи, дърветата и полeтата, реките и моретата се подчиняват на порива да се предаде конкретното усещане от близостта с тях. Наративът на работите е роден от спокойствието и удоволствието от съзерцанието. Бъбриви и уютни, кротките фигури “живеещи” вътре, разказват за лекотата и красота на света, към който принадлежим.