На 25 юни 2009 г. светът осъмна с потресаващата новина за смъртта на Краля на попа. Спомняме си за него с мъка в сърцето. Вече не можем да гледаме тази легенда на живо на сцена, но музиката му остава жива и вечна! Дори за онези, които не са деца на 90-е... Които не са танцували, не са се влюбвали, не са плакали на великите му парчета.

Майкъл Джоузеф Джаксън е роден през 1958 г. в Гери, Индиана, САЩ. Той е седмото от общо девет деца на фамилията Джаксън.

Баща му подтиква децата си да пеят от много рано. През 1993 г. Майкъл Джаксън за първи път разказва за физическия и емоционален тормоз, на който е подложен като дете от страна на баща си, в интервю с Опра Уинфри.

В началото на 60-те години братята му Джаки, Тито и Джърмейн сформират групата „The Jackson Brothers“. През 1964 г. Майкъл и Марлън се присъединяват към нея и я прекръстват на „The Jackson 5. Всички песни достигат до номер едно в класациите на Billboard Hot 100.

Майкъл е едва на 7 години, когато става солист на състава. Не след дълго започва да пише много от хитовете на групата. На 11 той вече е звезда, а на 20 решава да започне соло кариера.

Музикалното колело бързо се завърта и през 1982 г. Майкъл издава Thriller, който над 30 години е най-продаваният албум в света.

Сред безсмъртните му сингли са: The Girl Is Mine, Beat It, Wanna Be Starting Something, Human Nature, P.Y.T. (Pretty Young Thing) и Thriller.

Албумът Thriller стои на върха на музикалните класации 37 седмици подред и носи на Майкъл осем статуетки Grammy Awards. Компилацията бе начело в продължение на десетилетия, след като само преди броени дни бе изместена на второ място от албума на "Ийгълс" „Най-големите хитове” /1971-1975/.

Клипът Thriller влиза в "Книгата на рекордите на Гинес" като най-успешното музикално видео.



Изявите на живо на Майкъл Джексън също правят революция в музикалната сфера. Великата „лунна походка“ кумирът на милиони демонстрира на 25 март 1982 г. в шоуто Motown 25: Yesterday, Today, Forever по време на изпълнението на Billie Jean.

„Billie Jean“ е първото видео от чернокож артист, излъчено по MTV.

През 1990 г. певецът получава награда Артист на десетилетието, а през 1991 г. Елизабет Тейлър го нарича „истинския крал на попа“.

През краткия си живот, освен цялото музикално наследство, Майкъл подарява на света и над 20 филма с негово участие.



Майкъл не спира да се бори срещу расизма, но и да инвестира прилична сума от доходите си в промяната на външността си. Кожата му с всяка година става все по-светла, формата на носа се изменя, устните, брадичката, скулите... Самият той отрича да е избелвал кожата си, а казва, че има нарушена пигментация

Целият живот на певеца е оплетен в скандали.
Най-големият е, когато го обвиняват в блудство с непълнолетни. През 1993 г. е обвинен в сексуални действия с 13-годишния Джордан Чандлър, който дружал с музиканта и често си прекарвал времето в Neverland.

Въпреки че до съд така и не се стига, Майкъл изплаща на семейството на Чандлър 22 милиона долара.

Обвиненията срещу него в сексуално издевателство над деца продължават. Адвокатските услуги буквално го разоряват, а скандалите разбиват и без това крехката му психика.

През 1994 г. Майкъл изненадва света, като свързва живота си с Лиза Мари Пресли. Бракът им просъществува година и половина.

През ноември 1996 г. се обвързва с медицинската сестра Деби Роу, от която има две деца - Принс и Парис. През 2002 г. от сурогатна майка се ражда и третото дете на певеца – Принс Майкъл II.

Джако умира на 25 юни в Лос Анджелис на 50 години. Официалната версия е, че Майкъл е приел смес от сънотворни и успокоителни лекарства.

До днес Майкъл Джексън все още държи рекорда за известна личност, дарявала най-много средства за благотворителност. Общата стойност на неговите дарения е повече от 300 милиона долара.

Обявен е за най-великия изпълнител на всички времена.

Благодарим ти за великата музика, която остави след себе си и за това, че ни показа как се обича. Почивай в мир, Джако!