Автор
Woman.bg

Мария Каракушева и Момчил Атанасов в Classic In The Jazz

Поредното издание на известния формат Classic in the Jazz събира на 10 май в Sofia Live Club виртуозните клавирни изпълнения на Мария Каракушева и Момчил Атанасов с визуалната стилистика на легендарното списание ”l`Europeo”.
Съчетанието между седемте издания на Classic in the Jazz и 55-те броя на българското издание на l`Europeo предполагат изключително музикантско и естетско събитие, допълнено с участието на Антон Пиперов - бас китара и Стефан Цеков – барабани.
Вечерта ще бъдат изнесени както най-новият брой на списанието, така и оригинална програма от джаз-вариации върху известни шедьоври на класическата музика.
Форматът е представен за пръв път на 28 февруари 2012 година, първоначално като клавирно дуо на Момчил и Мария. В последващите му издания се включват и други музиканти. Замисълът му е да съчетае импровизационното вдъхновение на джаза с хармоничната логика на прочути класически клавирни пиеси, без да се превръща в „джазирана класика”, а давайки възможност за равностойна изява на двама виртуозни в своите области пианисти – Мария и Момчил. По-късно идеята се развива в напълно оригинални джазови пиеси, основани върху класически произведения.
На 11 май от 21.00 часа в Sofia Live Club феновете на Classic in the Jazz ще могат да го чуят, а и видят, в съчетание с изключителните черно-бели фотографии от архива на l`Europeo. Списанието е известно с оригиналния стил, чрез който представя легендарни фотоси от собствения си архив, както и от портфолиата на Getty images, Guliver photos, Lost Bulgaria и др.


Мария Каракушева е известна и като композитор, и като изпълнител на класическа музика, но добива широка популярност с форматите си Classic in the Hоusе, Classic in the Jazz, Grace on Аir, а напоследък и с оригиналния формат „Концерт за две Марии и едно Пиано”, където с Мария Силвестър съчетават класическа музика и stand-up comedy. Като изпълнител е носителка на ред национални и международни награди, а като композитор подготвя първия си самостоятелен албум, част от който бе представена миналата година в концерта „The Little Pianist”


Момчил Атанасов e познат на българската музикална сцена с многобройни оригинални проекти – Open Source Trio, [TEAF] The Electro Acoustic Fingers с мултиперкусиониста Стефан Христов, например или ескперименталният GOYA, DEATH and JAZZ. Има два албума и концерти в над 13 държави. Завършил е джаз пиано в Ротердам, където е участвал в майсторски класове с легенди като Barry Harris, Brandford Marsalis, James Farm и др.

Билетите за концерта са на стойност 15 лева от мрежата на Eventim и 20 лева на входа на Sofia Live Club, в деня на концерта. Феновете на l`Europeo пък ще могат на място да се сдобият първи, както с най-новия, 55-и брой на списанието, така и с колекционерски издания на броевете, които ще бъдат използвани за визуализация на концерта.