Автор
Кристина Кирова

Мартина Табакова за любовта ѝ с Коцето Калки: Музиката преплете съдбите ни

Днес имаме удоволствието да си поговорим с една забележителна дама - Мартина Табакова! Тя е музикант, пианото е нейната стихия, любовта е най-силното ѝ вдъхновение и вече цели 14 години споделя живота си с Коцето Калки, а синът им Теодор, който е наследил любовта им към сцената, постига успех след успех. Днес Мартина ни кани на предстоящия ѝ клавирен рецитал, част от фестивала "Софийски музикални седмици", на който ще можем да се насладим тази събота, 25-и юни, в камерна зала "България". А сега вижте какво сподели самата тя за музиката и любовта, специално за читателите на Woman.bg:

- Здравей, Мартина! Къде те откриваме в момента, подготвяш нов концерт?

- Наскоро се върнах от Пловдив, където имахме концерт с цигуларката Кремена Николова на един от най-старите фестивали за камерна музика с прекрасна белгийска програма.
В момента ме откривате в София, в музикалния ни офис, където се подготвям за следващата изява, този път на сцената на камерна зала България с рецитал със съвременна музика в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".



- С твоя съпруг, Коцето Калки, и сина ви Теодор сте прекрасно музикално семейство! Как се роди любовта помежду ви и каква е ролята на музиката във вашия съюз?

- Музиката ни събра и буквално, и образно казано. Един музикален ангажимент преплете съдбите ни преди 14 години, та до днес. Благодарение на Калки, направих своите стъпки в областта на поп музиката. Той ми показа един друг свят извън класическата музика, с която съм закърмена. Така през 2018г. се роди дуетът ни "Къде отива Любовта". През есента предстои ново парче, но още няма да издавам подробности. :)
С Теди пък спонтанно сформирахме триото "Kalki's Family" - пиано, китара и ударни инструменти и се надявам тепърва да разработим тази формация.



- Вашият наследник определено е вдъхновен от вас и вече е поел по пътя на музиката. Какви насоки за сцената би му споделила от опита си?

- Теди има талант в различни направления и музиката е едно от тях. Преди броени дни с отличие премина приемният му изпит в музикалното училище, в което учи вече 4 години. За мен е голямо щастие, когато свирим заедно - пиано и ксилофон. Той е закърмен с музика, защото свирех до последно, когато бях бременна, така че ме е слушал още от тогава. Наблюдава нашата артистична дейност и знае колко труд и отдаденост стоят зад всяко излизане на сцена. Старая се да го науча на дисциплина и постоянство - така важни в това изкуство.

- Кое е най-силното вдъхновение за теб? Споделяла си неведнъж, че много обичаш пътешествията...

- Навярно ме вдъхновява любовта - към любимия, към детето, към изкуството.
Наистина много обичам да пътувам, а когато това е съчетано и с творческа изява, се чувствам истински щастлива и пълноценна. Следващата дестинация, която съм си набелязала, е Япония. Надявам се да имам шанса да посетя тази необикновена страна, а защо не и да свиря там.



- Кое е любимото ти произведение от програмата, която ще чуем на рецитала и какви са плановете ти за бъдещи изяви?

- Всяко произведение, с което се "запозная" и започна работа над него, се превръща в мое любимо. Програмата в този рецитал е нова за мен, по-рядко изпълнявана и се радвам, че за първи път ще я представя именно на фестивала "Софийски музикални седмици". Включва произведения от Лигети - автор, чийто творби сме чували в много филми, Албена Врачанска, Губайдулина, Владигеров. Една от творбите, в която се влюбих е Le traquet Stapazin или казано иначе "Испанско каменарче" от "Каталога на птиците" на френския композитор Оливие Месиен. Освен музикант, той е бил и орнитолог и е категоризирал над 200 вида птици! В тази творба е пресъздал различни животни - каменарче, гларус, гарван, славей и много други. За мен беше безкрайно интересно да се опитам чрез едно пиано да наподобя всички тези птици, което за пореден път ми доказа колко богати и неподозирани възможности крие този инструмент. Надявам се и публиката в зала България на 25 юни да го усети!