"От незапомнени времена хората са водени от желанието за общуване, като чрез него те са се развили като цивилизация. В днешния дигитален свят пък е невъзможно да си представим съвременните електронни комуникации без символа @", това ни споделя Тихомир Стаменов от екипа на Катаржина естейт, с когото си говорим за Шардонето, което преди дни отбеляза своя световен ден. Специално в името на доброто Шардоне, Тихомир ни отдели час от натоварения си график, за да си поговорим за виното, така и за историята на най- използвания символ @.


"Главен "виновник" за превръщането на @ в символ на интернет ерата е Рей Томлинсън. Неговото изобретение - имейлът - може да се смята за най-ранната форма за комуникация в световната мрежа. Любопитно е, че във Великобритания символът се произнася „at” ( eт ), в Италия “snail”( снейл ) - охлюв, в Холандия “monkey tail” ( мънки тейл ) – „опашка на маймуна“, в България го наричаме „маймунка“. Различните нации имат най-разнообразни асоциации със символа „@“, като например животни или хранителни продукти. По-известни са прякорите: охлюв, куче, рибени ролца, слонско ухо, овнешка глава, хоботче, патенце, мишле, котешка опашка, червейче, гъсеница, зелка, щрудел, свинска опашка, вита баница. Това е най-употребявания знак, който всеки ден ползваме когато изпращаме мейли, когато искаме да тагнем някой в социалните мрежи и груповите чатове", споделя Тихомир Стаменов.


Каква е историята на този типографски знак?


Откъде идва и как е използван през вековете? Истината е, че чрез него са обозначавани много и различни неща в древността. Много е любопитно, че в старобългарския език „кльомба“ е означавало грозно изписана буква. През 19-ти век в Англия, пък маймунката е използвана като знак за умножение. В програмния език BASIC знакът @ се използва за обозначение на място на даден елемент.

Но кльомбата се използва и като мярка за течности или тегло. "От тук идва и връзката му с виното. Малко известен факт е, че символът всъщност представлява амфора гледана отгоре. Вероятно това е и архаичната форма на испанската дума "arroba", с която в 16-ти век европейските търговци са обозначавали единица за измерване на виното, а тогавашното произношениe е било "amphorae", казва Тихомир.


Май - месецът на Шардонето


Световният Ден на Шардонето се отбелязва по целия свят винаги в четвъртък, всяка четвърта седмица от месец май. Но как този сорт става толкова популярен по цял свят?

"Има много причини хиляди хора да са влюбени в Шардонето. То е петото най-засаждано грозде в света и най засаждания сорт бяло грозде. Историята му е дълга, но добре документирана. Първото писмено споменаване на гроздето Шардоне е от края на 1600-ата година. Други, не толкова ясни препратки, предполагат, че гроздето Шардоне се е отглеждало още в края на 1500-ната година.", казва Тихомир.

Откъде идва сорта Шардоне?


Благородното грозде Шардоне е възникнало в Южна Бургундия, района Маконе. Въпреки различията си в това, че Шардонето е бяло вино, а Пино Ноар червено, двата сорта са изключително близки генетично. Случайното пресичане между гроздето Пино Ноар и непознат сорт, наречен Гуи Бланк (Gouais Blanc), води до раждането на - Шардонето. Гуи Бланк не съществува в момента като сорт във Франция, но пък е оставил своята следа в света на виното.

"Шардонето се превърна в любимия сорт грозде в света по много причини, със сигурност най-вече защото то е едно универсално вино! Сами по себе си характеристиките на Шардонето са доста неутрални. Това означава, че този сорт дава възможност на уайн мейкърите да проявяват голямо творчество в създаването на вина от този сорт. Съществено е, че Шардонето може да бъде много различно, в зависимост от тероара, където се отглежда.

То проявява богата гама от вкусове - от по-слабия плодов спектър с нотки на лимон и грейпфрут, до по-наситените - сладки круши и златни ябълки. Различните нюанси във вкуса и ароматите могат да варират в зависимост от мястото, където се отглежда този сорт, както и от технологията на производство. Освен това, Шардоне се адаптира към разноообразни климатични условия и вирее добре в много различни региони на винопроизводството. То може да бъде леко и свежо, както и да зрее отлично в дъбови бъчви. Еднакво атрактивно е да се консумира с малко, както и с много дъб. Вкусът на Шардонето може да варира значително в зависимост от това дали е отлежало в дъб и дали този дъб е от френски или американски произход. От този сорт се произвежда не само вино, а и едни от най-добрите пенливи
вина в света. Чудесни са и сладките вина, направени от сорта Шардоне."споделя още Тихомир Стаменов, който вярва, че за виното трябва да се говори на лесен и достъпен език, а всяка глътка трябва да носи наслада.

Ето и няколко факта, които ще ви помогнат да научите повече за Шардонето:


1. Шардонето носи името на малко село в Бургундия. През вековете, името „Шардоне“ преминава през множество трансформации като Чардени, и Шатен, докато най-накрая, около 1890г. го наричат официално Шардоне.

2. Шардоне е основен сорт в белите вина на областта Шампан, като естествено пенливите вина тип Blanc de Blancs се правят от 100% Шардоне.

3. Преди 2002г след излъчването на телевизионната програма „Жените на футболистите“, много хора започват да кръщават дъщерите си с името Шардоне.

4.Първите 3 държави, които произвеждат най-много Шардоне са Франция , разбира се, следвана от САЩ , а след това и Австралия.
Шардонето се засажда почти във всеки регион и страна, която произвежда вино, като списъкът с най-добрите 10 продължава с : Италия, Чили, Южна Африка, Испания, Аржентина и Нова Зеландия.

5. Ако Шардонето расте в по-хладен климат, то има във вкуса и аромата си зелени ябълки и повече киселинност, докато Шардоне от региони с по-топъл климат има характерни нотки на цитруси, пъпеши и праскови.


6. Френският или американският дъб често се използва за отлежаване на Шардоне, като му придава аромати на ванилия, масло и кокос.

7.Има и една симпатична легенда, според която съпругата на Карл Велики се дразнила от петната червено вино на брадата му и поискала той да спре да пие вино. Вместо да спре, той започнал да пие бяло вино и заповядал лозята да се засадят наново не с червени , а с бели сортове грозде.

8. Шардонето трябва да се сервира охладено на 9ºC до 12 ºC

9. Неотлежалите вина Шардоне се сервират най-добре с леки и деликатни морски дарове и ястия с домашни птици или сирена, докато шардонетата с повече дъб се съчетават най-добре с препечени, опушени или кремообразни ястия.

Когато говорим за Шардонето, което Тихомир ни представя - това на Катаржина - Contemplations, то се характеризира с интензивен жълто-зелен цвят, концентриран и хармоничен аромат на цитруси, праскова, ванилия и препечен хляб. "Там откриваме елегантен и балансиран вкус с обем, мекота и запомнящ се послевкус. В серията Contemplations шардоне реколта 2019 г. проследяваме различните форми на общуване в техните все по-еволюиращи проявления.


В етикетите можете да прочетете откъси, свързани с общуването, а скиците на статуи на значими исторически и митични персонажи кореспондират с всеки текст. Например Арес - богът на войната съжителства с цитат от книгата "Владетелят" на Макиавели, известна като първият наръчник по дипломация и управление. Статуята на Афродита - богинята на любовта прави компания на пасаж, разказващ за "Дворцовата любов", известна като куртоазия.", казва още Тихомир Стаменов.