Автор
Филип Данауи

Михаела Маринова: Вирусът ни раздели, песента ни събира

Звездата на Михаела Маринова изгрява в третия сезон на „Х Фактор“, когато тя достига до финалния концерт на предаването и излиза от него като любимка не само на децата, но и на техните родители. Вокалното й майсторство е неподражаемо, желанието й да върви напред – също. Саня Армутлиева стои зад нея още от времето на телевизионния формат, където е жури и ментор на певицата. След края му става неин продуцент и мениджър, и кариерата на талантливото момиче тръгва стремглаво нагоре. Ето какво се случва около поп дивата в период на пандемия.

- Здравей, Михаела. Пусна дебютен албум във време, в което културният живот е на трупчета заради коронавируса. Не е ли твърде рисково?

- За хората на изкуството в България рискът е като сянката им, неразделен фактор от работата. Никога не знаеш дали един проект ще се хареса на публиката, на медиите, какъв живот ще заживее извън душата ти. С „Вирджиния рекърдс“ пуснахме „Стъпка напред“, защото вярваме, че мечтите не се отменят. Работихме много здраво за този албум и сме супер горди с честната музика в него. Нямаше как да не го споделим със света, особено в такъв момент. Вирусът ни разделя, но песента ни събира. Вижте само хората по балконите в Италия.

- Пее ли ти се тези дни?

- Не спирам да пея и да си тананикам. Съществувам в такъв режим, откакто се помня. Това не се променя от доброволния ни домашен арест.

- Животът под карантина ни оставя безкрайно много време за преосмисляне на нещата. За какво си мислиш най-често ти, сега, когато свободата ни да прегърнем близките си е ограничена?

- Тя ни е направо отнета, защото е противопоказно да сме в контакт. Виж каква ирония, да е животозастрашаващо да докосваш хората, които обичаш. Това означава, че за да оцелеем психически, трябва да се вгледаме много добре в себе си и да преоткрием всички неща, за които не сме имали време, но които ще ни върнат чувството за нормалност. Аз не спирам да правя музика. Върнах се към рисуването и книгите. Но за да ти отговоря конкретно на въпроса – мисля си, че тази пандемия е тест за търпението и дисциплината ни, за това колко добри човеци сме и доколко можем да живеем в мир със самите себе си.

View post on Instagram
 

- Мислиш ли, че вирусът е като огледало – изолацията и напрежението от несигурността със сигурност могат за изкарат доста неприятни черти от характера на човека?

- Съгласна съм напълно. Борим се с невидим враг, както си седим на дивана по пижама, но ни се налага да се адаптираме към съвсем друга реалност. Четох едно интервю на психолог, който малко метафорично, но супер точно обобщи ефекта на цялата случка върху хората: „Вирусът отвън изкарва вирусът отвътре“.

- Казваш, че те е „Страх от самота“. Как ти понася карантината?

- О, аз не съм сама! Александър (б.а Дюлгеров, приятелят ѝ и футболист на „Етър“ Велико Търново) се прибра и сме заедно. Преди това и двамата много пътувахме и бяхме започнали да свикваме с любовта от разстояние. Сега се преоткриваме всяка минута.

View post on Instagram
 

- Той има ли си любимо парче от албума?

- Александър е моят най-голям фен. И аз, и той сме се прицелили към големи стадиони. Гледа на „Стъпка напред“ като на бижу, което ще направи щастливи много хора в такъв момент на криза. Имам песен за него, която е доста закачлива и усмихваща. Дали му е любима - трябва да го попитате (смее се) .

- С кои артисти работи по „Стъпка напред“?

- Щастлива съм, че имам верни съмишленици като Павел Николов, моето музикално братче, с което сме от ден първи в студиото и се разбираме само с поглед. По албума работих и с Венцислав Чанов, който за мен е просто Венцара, още един боен другар, с който трептим на една честота в музиката. Благодаря и на Веселин Николов – Весо, който се включи като бийтмейкър. Албумът съдържа 13 песни, от които 6 са напълно нови и нечувани.

- Какво си пожелаваш?

- Здраве, вдъхновение и страст!

View post on Instagram
 

Дебютът на Михаела Маринова се казва именно „Стъпка напред“. Носи й отличия за „Най-добър дебют“, „Най-добра песен“ и „Най-добро видео“ на Музикалните награди на БГ Радио. Следват „Не ти ли стига“, „Един срещу друг“, „Листата падат“ с участието на дуото Pavell & Venci Venc’, „Очи в очи“, „Само теб“, страхотен дует с Любо Киров на хита му „Мога“ и излезлият преди дни авторски дебют на певицата „Страх от самота“. Междувременно с майсторските си превъплъщения певицата печели публиката и два от най-рейтинговите телевизионни формати – „Като две капки вода“ и „Маскираният певец“. Дебютният й албум е извоювана мечта за нея. Освен всичките й хитове, в него влизат и няколко неиздавани до момента парчета - „Следвай моя глас“, „Другата стая“, „Моят сън“ и „Винаги ще има утре“. Сред авторите на песните в него са шведският тандем Ollipop и Holly Martin, написали песента „Стъпка напред“, румънският хитмейкър Кристиан Тарчеа – Мonoir, както и звездният отбор от съмишленици в лицето на Павел Николов, създал голяма част от песните в албума и колегата му Венцислав Чанов (Pavell & Venci Venc’), DARA, Михаела Филева, Кристиан Костов, Любо Киров, Евгени Димитров-Маестрото и други. „Музикантите, артистите, продуцентите и авторите са сред най-засегнатите от кризата с вируса. Имаме нужда от позитивни знаци, от сила и от инат да продължим напред, въпреки удара, който понасяме в момента. Албумът на Михаела е нашият знак към всички колеги и обикновени хора, за които музиката е важна – не унивайте, скоро всички ще направим своите „стъпки напред“ и ще се върнем към нормалността“, споделя Саня Армутлиева.

View post on Instagram