Автор
Woman.bg

Мирела Френи - млечна сестра на Павароти, вярна спътница на Гяуров

„Да пееш по италиански? Какво означава това? Да пееш красиво, разбира се. А тя, Мирела, пееше точно по италианска. Бе много прецизна, с разкошен глас и отлична вокална техника. С меко излъчване. Професионално се засякохме само веднъж – в постановката на „Фалстаф“ в Миланската „Скала“ в началото на 60-те. През 1963-та, струва ми се. Тогава тя дебютира в тази опера. И беше прекрасна. Повече не се засякохме, защото творческите ни пътища тръгнаха в различни посоки. Със смъртта на Мирела си отива нещо много свидно от нашия скъп град Модена. Първо, Лучано Павароти, сега – Мирела Френи. Отиват си певческите колоси от поколението на 1935-та, от моето поколение”…
Това заяви по един от италианските тв канали голямата оперна звезда Райна Кабаиванска по повод кончината на Мирела Френи през февруари тази година.

Кабаиванска е в отлично здраве и продължава да преподава. Чест й прави, че говори с такова преклонение за колежката си – и двете са сопрани, и двете са триумфирали по най-големите сцени на планетата. Но типичната театрална завист не е успяла да проникне в душите им. Мирела Френи издъхна в дома си в Модена след продължително заболяване малко преди да навърши 85. До леглото и неотлъчно бдеше дъщеря й- адвокат Микаела Маджера. А последната награда в творческата й кариера дойде от България – Кристалното огърлие на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Тук е мястото да припомним коя беше Мирела Френи. Истинско певческо чудо. Изявява се като музикално надарено дете и на 10-годишна възраст участва в радио конкурс с арията на Чо Чо сан от „Мадам Бътерфлай“ „Un bel dì vedremo“.

С Лучано Павароти са млечни брат и сестра. Майките и на двамата работят в тютюнева фабрика, а бедна жена, която има бебе, е дойка и на бъдещите оперни светила. Мирела пропява в много ранна възраст. Прави своя дебют в операта на 19 години, през 1955 г., в Модена - в ролята на Микаела в „Кармен“ на Бизе.. Впоследствие получава предложения за много роли, но временно прекъсва кариерата си, за да сключи брак с младеж от богато семейство – пианиста Леоне Маджиера, който се изявява и като талантлив диригент. От този брак се ражда бъдещата юристка Микаела Маджиера. Френи се завръща към кариерата си през 1958 г. като печели конкурс за ролята на Мими в „Бохеми“ на Пучини в Театро Реджио в Торино. Двамата с Лучано Павароти са смятани за най-добрите изпълнители на Мими и Рудолф „Бохеми“.

Френи е постоянна партньорка с Павароти както на сцената, така и в звукозаписното студио. През 1981 г. Мирела Френи, вече разведена, свързва живота си с известния български оперен певец Николай Гяуров. Френи приключва професионалната си кариера на сцената с операта „Орлеанската дева“ във Вашингтонската национална опера на 11 април 2005. Университетът в Пиза и присъжда почетна степен за приноса и в европейската култура. Мирела Френи обичаше България. Тя неведнъж гостува у нас срещу символични хонорари. Паметно ще остане участието и в гала концерта в Софийската опера, посветен на 50-тата годишнина на Николай Гяуров през далечната 1981-ва.

Тогава Мирела партнира на Хосе Карерас в дуета на Мими и Рудолф от „Бохеми“ и изпя превъзходно прочутата ария на героинята от първо действие на същата опера. Паметно ще остане и участието и в ролята на Елизабета в „Дон Карлос“ на Верди в Софийската опера под палката на маестро Асен Найденов. „Наистина обичам България. А Николай ми липсва много. Имахме щастлив брак. И за двама ни той беше втори, но живяхме като в приказка. Обичам децата на Николай – и Владимир, и Елена.. Владимир Гяуров е прекрасен диригент и неведнъж ме е дирижирал. Живее в Италия. А когато Николай почина, децата му пожелаха да бъде погребан в Модена. Така той остана близо и до мен. На негово име е кръстена улица в Модена“ ,разказа приживе в едно интервю Мирела Френи.

В София има площад „Николай Гяуров“. Намира се в сърцето на града, на две минути път от Софийската опера. Време е да кръстим улица на Мирела Френи в нашия столичен град, защото тя е от онези италианци, които обичаха България като своя втора родина, апелира известната журналистка Елиана Митова.

През декември раздаваме страхотни награди. Как да се включите в надпреварата, вижте тук...