Автор
Ива Петрова

Мъдростта на Ошо: Хората приемат всичко толкова сериозно, че то става бреме за тях

Учението на Ошо може да се представи като хаотична мозайка, съставена от елементи на будизма, йогата, даоизма, древногръцката философия, суфизма, европейската психология, тибетските традиции, християнството, дзена, тантризма и много други духовни течения, преплетени с личните възгледи на учителя. Самият Ошо е казвал, че той няма система, защото системите изначално са мъртви, а живите течения постоянно претърпяват промени и се усъвършенстват.

Това сигурно е основното предимство на учението му – то не дава готови бързи отговори на всички въпроси, а само предлага богата основа като добър старт за търсене на своя личен път и формиране на умозаключения.



Ошо е носил различни имена през живота си. Това е характерно за традициите на Индия и е отразило същността на духовната му дейност. Името, което той получил при раждането си, е Чандра Мохан Джаин. По-късно започнали да го наричат Раджниш – прякора му от дете. През 60-те години го споменавали като Ачария („духовен учител“) Раджниш, а през 70-80-те години като Бхагван Шри Раджниш или просто Бхагван („простветен“). С името Ошо той се наричал само през последната година от живота си (1989-1990 г.). В дзен-будизма „Ошо“ е титла, която се превежда буквално като „монах“ или „учител“. Раджниш останал в историята именно като Ошо и сега трудовете му се публикуват под това име.


10-те най-добри съвета на Ошо:

1. Хората приемат всичко толкова сериозно, че то става бреме за тях. Учете се да се смеете повече. Според мен смехът е не по-малко свят от молитвата.

2. Всяко действие води до незабавен резултат. Бъдете внимателни и наблюдавайте. Зрелият човек е онзи, който е намерил себе си, който е определил какво за него е правилно и неправилно, добро и лошо. Той го е направил сам, затова има огромно предимство пред онези, които нямат собствено мнение.

3. Всички ние сме уникални. Никой няма правото да нарежда какво е правилно и какво е неправилно. Животът е експеримент, в течение на който ние определяме тези променливи понятия всеки ден. Някой път сигурно ще направите нещо неправилно, но именно от това ще извлечете огромна полза.

4. Случва се Бог да дойде и да почука на вратата ви. Това може да стане по един от милионите начини – чрез жена, мъж, дете, любов, цвете, залез или изгрев... Бъдете открити, за да чуете зова му.

5. Стремежът да бъдеш необикновен е най-обикновено желание. Но да се отпуснеш и да бъдеш обикновен – това наистина е необичайно.


6. Животът е поредица от загадки и тайни. Той не може да бъде предвиден или предсказан. Но винаги има хора, които биха искали живот без тайни – и с тях биха си отишли страховете, съмненията и тревогите.

7. За начало чуйте самите себе си. Научете се да се наслаждавате на собствената си компания. Станете дотолкова щастливи, че да не ви притеснява дали ще дойде някой при вас или не. Вие вече сте завършени. Вие не очаквате с трепет някой да почука на вратата ви. Вие вече сте си у дома. Ако дойде някой – чудесно. Ако ли не – пак добре. Само с това отношение можете да започвате отношения с други.

8. Ако си богат, не мисли за това, ако си беден – не взимай на сериозно бедността си. Ако си способен да живееш на този свят, знаейки, че светът е просто спектакъл, ще бъдеш свободен и страданията няма да те засегнат. Страданията идват от сериозното отношение към живота. Започни да гледаш на живота като на игра, радвай му се.

9. Смелостта е движение към неизвестността, въпреки всички страхове. Смелостта не е липса на страх. Безстрашие може да има, когато ставате все по-смели и по-смели. Но в самото начало разликата между страхливеца и храбреца не е твърде голяма. Единствената разлика е, че страхливецът слуша страховете си и се съобразява с тях, а храбрецът ги оставя настрана и продължава нататък.

10. Вие се променяте във всеки един момент. Вие сте като река. Днес тя тече в една посока и при едни условия. Утре ще е друго. Аз никога не съм виждал едно и също лице два пъти. Всичко се променя. Нищо не стои неподвижно. Но за да видиш това, ти трябват много проницателни очи. Иначе пада прах и всичко става старо – струва ти се, че всичко това вече е било.



Слушайте по-съзнателно. Пробудете се.

Когато усетите, че всичко ви е омръзнало, ритнете се силничко. Себе си, а не някого друг.

Отворете си очите. Събудете се. Слушайте.

Четете още: Ошо: Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде!