Автор
Кристина Кирова

Надя Буланже: Най-влиятелният учител в света след Сократ

Това е самата Надя Буланже - френска пианистка, педагог, композитор и диригент.

Забележителната дама, родена през 1882 г., доживя 92-годишна възраст и си отиде като една от най-влиятелните жени в света на музиката. Нейни ученици са знаменитите Ленард Бърнстейн, Куинси Джоунс, Астор Пиацола, Елиът Картър, Арън Копланд и много други. Доказани творци в различни сфери от музиката, изучили основите на изкуството, благодарение на Надя Буланже. Именно тя им помага да намерят себе си и да се развият, както прави само добрият учител. Заради качествата си на педагог и на вдъхновител тя става известна като най-влиятелния учител в света след Сократ.

Надя Буланже преподавала в апартамента си в Париж, но гостувала и в престижни учебни заведения в САЩ и Великобритания като Джулиард Скул и Кралската музикална академия.

Буланже е не само вдъхновяващ учител, но и може би най-влиятелната жена в света на музиката. Тя е била и първата дама, която е дирижирала някои от най-големите оркестри в САЩ и Европа. Буланже е ментор на незабравимия Игор Стравински и е повярвала в таланта му, когато никой друг не е проявявал интерес към него.

Въпреки че Буланже притежавала безспорни и необикновени качества, името й не е популярно извън класическата музика въпреки постиженията на учениците й. Донякъде този факт се дължи и на времето, в което е живяла Надя Буланже. Години, в които жените били пренебрегвани въпреки труда и таланта си. Несъмнено Надя е била харизматична, борбена, лоялна, силна и отдадена на музиката и учениците си, но според околните тя била сложна личност. Едно от разтърсващите събития в живота й е смъртта на по-малката й сестра Лили, която също била надарена с музикална дарба и за 24-годишния си земен път успява да напише гениални произведения. Причина за ранната й смърт е туберкулоза.



Надя Буланже завършва Парижката консерватория със специалност композиция, но никога не е получавала много похвали за композициите си, за разлика от сестра й. След смъртта на Лили Буланже си поставя мисия да даде живот на произведенията на сестра си и да ги популяризира. Истината е, че най-успешното й начинание е да предава знанията си и да вдъхновява млади музиканти, които по-късно се превръщат в знаменити имена в сферата на музикалното изкуство. Един от тях е Куинси Джоунс - откривател и продуцент на много таланти като Майкъл Джексън, Франк Синатра и Арета Франклин и безспорно един от най-големите композитори през последните десетилетия.

Четете още: Петя Дубарова: Българската поетеса, в която живееше цялото небе

"Надя Буланже винаги ми казваше: Куинси, музиката ти не може да бъде нещо повече или нещо по-малко от това, което си ти като човек. Тя трябва да бъде отражение на живота ти и на всичко това, на което те е научил опитът... Тя беше толкова силна, може би най-удивителната жена, която съм срещал някога", споделя самият Куинси Джоунс.



Надя Буланже умира през 1979 г., на 92 г., но знанията и любовта й към изкуството продължават да живеят и до днес в учениците й. Тя остава най-влиятелната дама в света на музиката, допринесла за развитието й през и XX и XXI век.



Четете още: Нов филм за лейди Даяна търси причината за смъртта й