Автор
Woman.bg

Налудничав амазонски афродизиак от Марио Варгас Льоса

Краткият, комичен роман на Марио Варгас Льоса от 1973 г., е една от най-смешните му и интригуващи творби.

Многократно преиздаван и филмиран, романът „Панталеон и посетителките“ представлява безжалостна сатира срещу бюрокрацията и военщината, неистова пародия на лицемерни нрави и порядки.

Фабулата се разгръща около капитан Панталеон Пантоха, който е натоварен с извънредно странна, тайна мисия в сърцето на войсковите части на Перуанската армия в Амазония – мисията да организира и достави сексуалните услуги на „посетителки“ (евфемизъм за проститутки), които да обгрижват и задоволяват желанията първо на редниците, а после и на офицерите.

Името на секретната мисия е „Ревизорни услуги за гарнизонните и пограничните постове“, а Панталеон, в комичен обрат на всичко това, е човек със солиден морал и пристойна съпруга.

Романът на Варгас Льоса, освен налудничав амазонски афродизиак, е и сериозен анализ на моралните принципи на човека, на неговата вечна борба срещу безскрупулните методи на властта.

Нобеловият лауреат Марио Варгас Льоса е сред плеядата внушителни творци на латиноамериканската проза. Той е всепризнат чародей на словото – есеист, публицист и ваятел на „дивни образи на съпротива, бунт и поражение на индивида“. Освен като плодовит автор, той е известен с непримиримостта си към произвола на властта - негово политическо кредо остава икономическият либерализъм.

Литературата на Марио Варгас Льоса е изкуство, което забавлява своята аудитория с ярките си образи, наситените си пейзажи и майсторски изваяни сюжети, изобличава демоните на света, в който живеем, доказвайки, че достойнството и свободата на думите остават завинаги най-висшето благо.

За радост на почитателите му в България, Марио Варгас Льоса ще ни посети през май 2013.

„Панталеон и посетителките“
Автор: Марио Варгас Льоса
Превод: Емилия Юлзари
Цена 16 лв., 240 стр.
Издателство: Colibri