Автор
Люблена Папазова

Народният театър играе Вазов на открито

След близо двегодишна пауза най-голямото събитие на открито на Народния театър „Иван Вазов“ – „Театър пред театъра“, се завръща. За четвърти път театърът кани зрителите под открито небе в навечерието на новия сезон, за да отбележи заедно с тях 100-годишнината от смъртта на народния поет Иван Вазов. Специално за събитието в пространството пред централния вход ще бъдат издигнати сцена и трибуна с почти 1000 места.

Цялата програма на събитието, което ще се проведе между 13 и 22 септември е посветена на Патриарха на българската литература, като кулминацията ще е на 22 септември – денят, в който Вазов напуска този свят, с връчването за втори път на учредената от Народния театър награда за духовен принос на името на народния поет.

Пет заглавия от репертоара на Народния театър и два гостуващи спектакъла са в програмата на театралните вечери под звездите. Началото на 13 септември ще бъде с „ХЪШОВЕ“, който ще се играе за първи път след пандемията с участието на Валери Йорданов, Деян Донков, Рени Врангова и други. Режисьор е Александър Морфов. „Хъшове“ ще се играе на Голяма сцена в театъра, но под знака на честванията за Вазов. Ден по-късно – на 14 септември, отново на Голяма сцена, публиката може да види премиерния спектакъл „Нова земя“ по едноименния роман на Вазов. Драматизацията е на Юрий Дачев, режисьор е Бина Харалампиева, а в актьорския състав са Иван Юруков, Герасим Георгиев – Геро и др. Двата спектакъла са с начален час 19:00 ч. на Голяма сцена в театъра.

На 15, 16 и 17 септември откритата сцена на „Театър пред театъра“ посреща премиерния спектакъл на Мариус Куркински „Двубой“ от Иван Вазов. Спектаклите са с начален час 21:00 ч. на 15 и 16 септември, и 21:30 ч. на 17 септември. Преди това на 17 септември ще отбележим Деня на София на Голяма сцена от 18:00 ч.

На 18 септември от 21:00 ч. „Театър пред театъра“ ще представи още един от хитовите спектакли на Народния театър, посветен на Вазов – „О, ти която и да си...“. Лиричният колаж по стихове и спомени на народния поет, създаден от Мирела Иванова, е с режисьор Бойка Велкова и с участието на Параскева Джукелова. На 19, 20 и 21 септември сцената на „Театър пред театъра“ ще посрещне съответно оркестъра на Софийската филхармония и гостуващите спектакли „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ“ на Театър Българска армия и „Под игото 1894-та“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Заключителният 22-ри септември ще премине под знака на церемонията по връчването на втората годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов, учредена от Народен театър „Иван Вазов“ и Фондация „Основа-та“ (от 20:00 ч.) и откритата генерална репетиция на премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева „Народът на Вазов“ от 21:00 ч. Самият спектакъл ще има премиера на 7 и 8 октомври на Голяма сцена. Автор на пиесата е Александър Секулов.

В закриващата вечер специално участие ще има и световноизвестният диригент Максим Ешкенази заедно с оркестъра на Пловдивската опера. До 19-ти август, когато касите на Народния театър отново ще отворят врати, билети за спектаклите от програмата ще може да се закупуват онлайн на сайта на Народния театър - https://nationaltheatre.bg/bg/programa, както и в мрежата на EasyPay и EpayGo.

Четете още: