Колегите ни от сп. Vice направиха допитване, разсъждаваха сами и решиха, че най-култовата група от 90-те години на миналия век е... Pearl Jam. Точно така, дружината, предвождана от Еди Ведър, и създала мегакласики като "Alive", "Jeremy", "Black" и много други. Определено ги харесваме, но решихме, че ще направим и една наша колекция от любими групи от това десетилетие. Разбира се, субективни сме, затова призоваваме и вас да сте субективни и да допълвате в коментарите.

Guns N' Roses

Аксел Роуз е: гениален, побъркан, мегаломан, наркоман и... абсолютен наш любимец (особено след като се събра със Слаш и Дъф преди броени месеци). Но през 90-те беше истинска легенда и безспорно един от най-добрите фронтмени в историята на рока. А групата се превърна в емблема на десетилетието не само с любимите балади, на които всяка от нас е танцувала в гимназията.



Nirvana

Една от емблемите на последното десетилетие на миналия век със сигурност са Nirvana. Именно те заедно с Pearl Jam, Soundgarden и Alice In Chains създадоха т.нар. "сиатълски звук" и грънджа в чистата му форма.

Spice Girls

Всяка от вас е "била" една от спайските като малка, нали? Докато момчетата спореха кой кой е от "Костенурките нинджа", ние се карахме коя коя ще бъде от Spice Girls. Неслучайно няколко от тях се сдобиха с успешни кариери в различни посоки след разпадането на групата.

Destiny's Child

Това определено не е просто дамското трио, което даде на музикалния свят Бионсе и мегахита "Say My Name", а попкултурна сензация, поставяна гордо на сцената и в класациите до имена като Бритни Спиърс и Кристина Агилера.

Prodigy

Кийт Флинт и "рогцата" в прическата - абсолютен култ. Агресивната рейв банда наистина се превърна в истинска мания както със звука, така и с визията на клиповете си, а "Firestarter" по едно време сякаш звучеше едва ли не и от хладилника.

Take That

Роби Уилямс направи изключителна соло-кариера след разпадането на Take That, но цялостната бой-банда наистина беше много повече от сензация с един-два хита. Пели сме ги и също спорехме кой е най-готиният от тях.

Backstreet Boys

Докато преди имаше спор кои са по-яки - Take That или East 17 - сякаш всички харесваха Backstreet Boys. Доста по-поп, но много подходящи за всяко парти. А и изглеждаха идеално на плакати в стаите ни.

Aqua

Коя не е искала да бъде Барби? Е, и вокалистката на Aqua явно е имала тази мечта. Или поне успя да ни припомни за нашите с мегахита "Barbie Girl". Песента им беше навсякъде, а образите им бяха непрекъснато на екрана.

Ace Of Base

Помните ли ги? Бяха повече от поп-сензация. "All That She Wants", "Life Is a Flower" и още много, много прекрасни песни, които си пеехме в магазина.

Limp Bizkit

Не всички обожаваха агресията на Фред Дърст, но на нас доста ни допадаше. Да, не са първата група, която комбинираше рапиране с агресивни китари, но сякаш за първи път именно тази банда превърна това в мейнстрийм.

N.B.: Умишлено не сме включили групи, които са легенди в повече от едно десетилетие, но са издали силни албуми и през 90-те (пример: Pink Floyd, The Rolling Stones, Metallica, Radiohead и т.н.)

Четете още: 10 култови анимации, които никога няма да забравим