Автор
Цвета Герчева

Научи детето да обича четенето и ще му подариш целия свят

Казват, че научиш ли едно дете да чете, ти му подаряваш целия свят. Дни след първия учебен звънец за учениците, ние решихме да ви дадем няколко важни съвета за това как да накарате малчугана да обича четенето. Те са продиктувани от препоръките на психолози и педагози, а ние сме ги събрали, за да ви подкрепим в желанието ви да отгледате умни и четящи деца.


Четете на глас

Да четете на глас на детето си е първата стъпка към това то един ден да обича книгите. Научите ли го да чете само, обаче, трябва да отделите време и да го помолите то също да ви чете, съветват специалисти. И не пестете похвалите си към малкия четящ човек. За него да изчете една страница е постижение, с което може спокойно да се гордее. Кажете му едно голямо "Браво" и го поощрете да продължи в този дух.

По отношение на четенето нищо не бива да е плашещо и задължително. Най-важно е да поставите на детето достижими показатели, за да не се чувства то неуспяло. Ако някой негов съученик чете по една книга на ден - страхотно. Това не означава, че вашето дете е по-глупаво, само защото се бави с четенето на една книга по месец. Важното е то да има усещане за преживяване, а не за механична дейност, казват психолози.


Не бъдете прекалено амбициозни родители


Понякога прекалено амбициозните родители са една от причините малчуганите да не обичат четенето. Разбира се, всяка майка и баща искат най-доброто за детето си, но ако заставяте вашия малък наследник да чете насила, няма да постигнете нищо. Съвременните деца живеят в дигитална ера и единственият начин да ги мотивирате да харесват доброто старо четене е да бъдете постоянни и да ги карате да ви разказват за това, което са прочели. Специалистите съветват да разговаряме с децата си за съдържанието, да се интересуваме от от любимите им герои, да ги разпитваме с въпроси от рода на: "Ти какво смяташ, че ще се случи накрая?"

Провокацията е много по-добър подход от: "Чети, защото трябва и това е добре за теб."


Личният пример

Много е просто. Ако вие самите не четете, много е вероятно и децата ви да не обичат книгите. Личният пример тук е особено важен. Неслучайно Пенчо Славейков, спомняйки си за детските си години казва, че е израснал между стени от книги - толкова много томове притежавал баща му.

Ако в модерния ви и изрядно подреден дом се намират едва няколко книги, то не очаквайте от вашите наследници да станат запалени книгомани. Когато вие заспивате вечер с любимата си книга в ръка, или прекарвате следобедите в дъждовните уикенди с четиво на дивана, то нормално е и вашите деца да последват примера ви. Ако не веднага, то поне във времето напред, когато осъзнаят истинската полза от книгите. А каква е тя ли? За всеки - различна.


Четенето те превръща в творец, а не в консуматор

За разлика от киното, например, което ни предлага историята с образ, музика и наготово "програмирани" емоции, четенето ни дава нещо много повече. Това е процес, който води до симбиоза, екипна работа между теб и автора. Той може отдавна да не е между живите, но с всеки следващ ред, с всеки следващ абзац вие двамата градите историята. Четящият има шанса да види чрез въображението си един свят, до който никой друг няма достъп. Да свърже емоцията, която открива на страниците, със своята лична история.

Нашият живот, всички наши преживявания и емоции се превръщат в част от книгата, която четем. И колкото по-вълнуващ е светът ни, толкова по-интересна става историята, която авторът ни разказва. Защото всеки чувства през своята собствена призма на емоционалните си спомени. Всеки вижда различни картини в съзнанието си. Няма как двама души да четат и да си представят еднакви образи. В това е магията на четенето. Във факта, че те превръща в творец на емоции. Твоите собствени емоции, само че разказани от друг. И ако искате да накарате детето ви да обича четенето, постарайте се да направите живота му интересен. Така то ще преживява всеки ред от книгата по един по-богат начин. И не вярвайте на малчуганите, които казват, че не обичат да четат. Обичат, просто още не са го разбрали.


Съветът на Woman.bg:


Научете детето да чете и ще му подарите целия свят. И не забравяйте, че книгата е възможност да надникнеш в нечия друга душа. Да погледнеш света през чужди очи. Да бъдеш гост на отдавна изчезнали светове.
А за да четем, трябва да се грижим за здравето на очите си. Витамините за очи на "Допeлхерц" ни помагат за по-добро зрение и по-ясен поглед.
Ако усещате сухота в очите си след дълго четене, ви препоръчваме капките за очи на "Допeлхерц".


(в материала има продуктово позициониране)