Не ви трябва Бродуей! "Чикаго" във Варна е по-добър

13 август 2019 | 13:36
5361
3
pr
3

Легендарният мюзикъл „Чикаго“, в който любовта, престъплението и жаждата за слава вървят ръка за ръка, отново привлича българска публика. Смелостта да поставят легендарният мюзикъл, създаден с участието на Боб Фос и екранизиран във филм с шест Оскара, имат режисьорът Борис Панкин и диригентът Страцимир Павлов заедно с Варненската опера.

Пищни костюми дело на Ана Мария Токаджиева, джаз бенд на живо, перфектен балет (хореографията е на страхотната Анастасия Неделчева, която е и в ролята на една от 6-те убийци - Джун), който може да съперничи на най-добрите в Бродуей и разбира се - прекрасни актьори буквално оставят публиката без дъх. А тя трябва да чуе още едни от най-известните музикални хитове на ХХ век като „Ах,този джаз“ и „Фъни хъни“, изпети на живо от Лилия Илиева и Десислава Николова. Те влизат в образите на Рокси Харт и Велма Кели, изиграни във филма от Рене Зелуегър и Катрин Зита Джоунс. Българките по нищо не отстъпват на прочутите си колежки и са толкова убедителни в образа на убийци, готови на всичко за да са известни, че публиката за момент дори ги намразва.

Въздействащата сценография и мултимедия са дело на Константин Гарнизов и Ирина Радованова. Дизайнер на осветлението в "Чикаго" е най-добрият в тази област у нас - легендарният ръководител на художественото осветление в Народния театър в последните 30 години - Лалю Христов. Диригентът на спектакъла можем да видим и на пианото като част от бенда - талантливият Страцимир Павлов.

Добре познатият от „Шоуто на Слави“ Мариан Бачев пък е напълно подходящ за ролята на безскрупулния им адвокат Били Флин. Тя му пасва като ръкавица и му оставя възможност да ни покаже как може да танцува, да се спуска по пожарникарски пилон и … да пее с хор и балет.

В холивудския вариант Били Флин играе Ричард Гиър, но режисьорът Панкин е направил хитър избор, като е поверил ролята на прекрасния комик Бачев, който е далеч от образа на разбивача на женски сърца Гиър, а предствя по свой драматичен начин култовият образ на богоравния Флин. Близо трите часа представление отлитат за миг, а варненци и гости на града имат възможност да видят представлението отново на 16 август, в Летния театър.

Остава да се надяваме, че спектакълът на Варненската опера ще бъде показан по фестивали на световна сцена, за да докажем и на тамошната публика, че и Катрин Зита Джоунс има какво да научи от българските си колежки. Трябва да отбележим специално работата на директорката на операта Даниела Димова, която заедно със своя екип възроди представленията в Летния театър във Варна, който се пука по шевовете в десетото си юбилейно издание.

Представленията продължават, като на 17-ти август "Чикаго" ще гостува в Балчик, а на 24-и в Банско, така че още имате време да присъствате на някое от тях.

Четете още: Луси Лиу – красивата фея на наградите "Тони"

Още по темата

Коментари

3 Николета Коларова
  14 август 2019 | 00:52 отговор
 

Статията (не виждам кой ѝ е автор) изобщо не отразява реалните качества и стойност на спектакъла. Гледала съм "Чикаго" зимата в Париж, беше неописуемо. Разбира се, гледала съм филмираната версия, гледала съм различни мюзикъли на живо и като цяло, това, което е направено от нашата опера във Варна като постановка е семпло, на моменти любителско и самодейно, скучно и бедно, няма пищност и зрелище. Сценографията е прекалено елементарна, медията е безлична, костюмите са сиви, безцветни най-обикновени. Балетът малоброен, а танците на моменти като от детска забава. Подборът на артисти също е доста компромисен, като най-голямата издънка е Мариян Бачев - абсолютно неподходящ за ролята, елементарен и неадекватен в присъствието си, фалшиво пеене, плоски смешки. Другата голяма певческа издънка и недоразумение са сестрите Съншайн - истинско бедствие! Тази роля се играеше от един актьор и то мъж. Тези двете нашите какви бяха - като от улицата взети. Добре, че на сцената бяха актрисите, които изпълняваха Велма и Рокси (не им запомних имената, съжалявам) , за да имаха смисъл донякъде парите, които публиката бяхме дали за билети. Всъщност единствена, която показа истинска класа, това беше момичето, което игра Велма, голяма беше разликата между нея и всички останали - пеене, танц, актьорска игра... Беше страхотна и обра овациите заслужено. Иначе спектакълът прилича на недобре извършен експеримент. Трябва повечко старание и работа за други такива заглавия. Може би трябва да се канят за вбъдеще режисьори и хореографи от чужбина или ако са наши, да имат повече опит и фантазия. А и този, който е писал статията, да си вземе един студен душ, че нещо е прегрял. Може малко по-реално да се отразяват нещата които се случват на родната ни сцена и без толкова нелепи сравнения и констатации. Тази вечер гледах и "Любовта никога не умира"... Но това е тема за друг разговор, макар, че положението е същото, даже на моменти и по-зле...

 
 
14 август 2019 | 12:51

Ще ми е интересно да прочета мнението Ви за мюзикъла “Любовта никога не умира”, която пишете, че сте гледали на 13 август.

 
05 октомври 2019 | 10:51

Гледах "Любовта никога не умира" в летния театър. Само главната героиня беше на ниво. Съжалявам да го кажа, но ми се стори,че някои от артистите нямат представа от ПРОФЕСИОНАЛНО пеене. За мен това е подигравка със зрителите.

2 Ивона
  13 август 2019 | 16:34 отговор
 

Написаното е доста преувеличено!

 
 
люблена папазова
13 август 2019 | 18:07

гледала съм не само оскаровия чикаго, но и този с филип киркоров в москва, както и спектакъла в пловдив и имам база за сравнение. варненската опера и балет са наистина на европейско ниво

 
14 август 2019 | 12:57

Люблена Папазова, как да се вярва на човек, който пише неграмотно?

1 Ками
  13 август 2019 | 16:31 отговор
 

 

Добави Коментар