Ралица Димитрова - от приказките "Мъркозъбълите" до магията на късия разказ

Важни ли са чуждите мечти? Опитайте да сбъднете някоя и ще разберете нещо много важно. Това предизвикателство отправя към читателите новата българска книга "10 чужди мечти" на Ралица Димитрова.

Авторката вече е позната от поредицата детски приказки "Мъркозъбълите". С новата си книга със съвременна българска проза за възрастни тя отправя и предизвикателство към себе си. "Аз самата, като читател, обожавам късия разказ. С "10 чужди мечти" искам да постигна две неща - да поднеса емоционална наслада на читателите и да им оставя послания. Благодаря на издателя ми Пламен Тотев и "Книги за всички" за възможността да го направя", казва Ралица.

В "10 чужди мечти" всеки ще открие послание сам за себе си.

Лутаме се между спомени и настояще, търсим смисъл. Защо са се случили определени неща и сме изпуснали други? От нас ли зависи дали ще е щастливо бъдещето ни, или има и други фактори? Освен да ни развълнува, може ли една чужда мечта да осмисли живота ни? Може ли копнежът на някой друг да разруши нас? Къде е балансът между благородството да сбъднеш нечие желание и отказа от своето собствено? Може ли мечтата на другия да се окаже твоя, а ти да не си знаел?

Ралица Димитрова разказва емоционално и вълнуващо, по начин, по който малко автори успяват. 10-те разказа в книгата са посветени на една и съща тема – предизвикателството да осъществиш чужда мечта. Всички истории са вдъхновени от любовта, която осмисля живота ни – обичта към бленуваната жена, към специалния приятел, към близкия, към непознатия. Любовта винаги е свързана с мечта: ако е сбъдната любов – да остане, ако е несподелена – да се случи.

Книгата, която излезе от печат в началото на септември, вече е по книжарниците.
Премиерата беше на 09.09 от 19 ч. на Алея на книгата в София и предизвика истински фурор сред присъстващите.