Автор
Антония Михайлова

Пласидо Доминго става на 80 днес, пее в София през август със Соня Йончева

Днес големият тенор Пласидо Доминго празнува своя 80-годишен юбилей. Световноизвестният испански оперен певец е роден на 21 януари 1941 г. в Мадрид и пълното му име е Хосе Пласидо Доминго Ембил. Неговите майка и баща са били изпълнители на сарсуела, жанр, близък до оперетата. През 1949 г. семейството се премeства в Мексико, където Пласидо учи вокална техника, пиано и дирижиране.

Първият му певчески опит е като баритон, а през 1960 г. дебютира като тенор в ролята на Алфредо от операта „Травиата“ на Джузепе Верди. През 1966 г. дебютира в Нюйоркската градска опера, а две години по-късно – в „Метрополитен“, където има над 400 участия в 42 роли. Следват изявите му в най-престижните музикални сцени по света - „Ла Скала“, Милано, „Щаатсопер“, Виена, „Ковънт Гардън“, Лондон, оперните театри на Париж, Лос Анджелис, Чикаго, Вашингтон, Барселона, Мадрид, Буенос Айрес и други. Соловият му репертоар включва над 60 главни роли.

Доминго записва и издава повече от 100 албума с класическа оперна музика, както и няколко албума с популярни испански любовни песни. Несъмнено най-голяма е известността му като един от „Тримата тенори“ заедно с неговите колеги Хосе Карерас и Лучано Павароти, с които популяризират сред широката слушателска аудитория класическото песенно изкуство.



През 2019 г. Доминго беше обвинен в сексуални посегателства от осем жени, а малко по-късно се разбра, че е заразен с Ковид-19.

След като музикантът се възстанови, той обяви на всеослушание в интервю пред италианския вестник „Република“: "Обещах, че когато се възстановя, ще се преборя да измия петното от името си. Никога през живота си не съм насилвал никого. И това ще го повтарям, докато съм жив! Много от тези, които са общували с мен, знаят, че никога не съм се държал като преследвач, агресивно и непристойно". Певецът отхвърли всички обвинения и подчерта, че никога на никого не е обещавал роля или успешна кариера и на никого не е попречил да изгради такава.

Въпреки житейските удари и неправди, въпреки болката в душата му, Доминго намери сили и кавалерски се извини на жените, които го обвиниха в сексуално посегателство.
"Тези неверни твърдения дестабилизираха семейството ми и мен самия. Те ми причиниха повече страдания от самия вирус. Сега аз не мога да пея в някои държави, като в САЩ и в моята страна Испания. А това във всички случаи не е изборът на моята публика, която непрекъснато ми изразява своята подкрепа. Но какво да се прави, такъв е животът", сподели по-рано огорченият тенор.



Днес 80-годишният оперен титан продължава да гледа с позитивизъм напред, като благодари с цялото си сърце на всички онези, които не спират да се възхищават на личността и таланта му, на неговия силен и благороден дух. На своята незаменима публика по целия свят, която продължава да го обича и да му вдъхва сили да продължава да пее за нея.

"Не мога да повярвам на това, което ми се случи. Не съм и мечтал толкова години да имам възможността да споделям с публиката любовта към оперното изкуство, към музиката. Оценявам щедростта на съдбата и съм благодарен за подкрепата на публиката, признанието, което получавам от нея, от моите колеги. В живота си съм имал и щастливи, и трудни моменти, но винаги публиката ми е давала сили да продължа. Да се чувствам необходим!", споделя Доминго.

Той е радостен и от факта, че скоро ще се върне в България и ще пее за своята любима българска публика. Това се случва няколко години след концерта му в зала “Армеец”, когато я вдигна на крака, изпълнявайки на български език песента „Моя страна, моя България“ от репертоара на Емил Димитров. Новината радва още повече всички нас, неговите ревностни почитатели, които нямаме търпение да отидем и да се докоснем отблизо до това уникално преживяване.



На родна сцена заедно с Пласидо Доминго ще пее и великолепната Соня Йончева – българската сензация, която покори „Ла Скала“ и „Метрополитен“ с неотразимия си талант и харизма. Двамата ще изнесат гала концерт пред катедралния храм „Свети Александър Невски“ на 31 август, с начален час 20 часа. Истински празник за душата в края на лятото, по време на който ще се насладим на популярни арии от прочути опери, подбрани специално за българската публика, изпълнени под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

Организатор на Галата е компанията SY11 Events, а партньори са Столична община и Министерство на културата.

"Във времената, в които живеем бих искала този концерт да донесе вдъхновение на моите сънародници и да даде един нов импулс в българския културен живот. Бях много щастлива, когато през миналата година пях в Античния театър в моя роден Пловдив. Била съм на различни сцени, пред различна публика, но усещането да си у дома е несравнимо!", споделя Йончева.

За нея Пласидо Доминго казва: "Тя е певица със собствен път и кариерата ѝ не прилича на ничия друга. Соня Йончева притежава нещо повече от красив глас – тя е смела в своите житейски и творчески избори!"

А всички ние с вълнение и нетърпение очакваме да видим и да чуем на живо гласовете на тези изключителни оперни звезди на родна сцена!

________

Билетите са на цени от 50 до 250 лева. Ще бъдат пуснати в продажба и ограничен брой ВИП билети, които включват специален подарък за меломаните на цени от 300 лева. Всички билети ще са в продажба от утре в мрежата на касите на Изипей или онлайн на www.epaygo.bg.

Четете още: Не посягайте на Доминго! Европа не е Холивуд!