Автор
Woman.bg

Специално за Хелоуин: 10 от най-култовите страшни филми на всички времена

Хелоуин тропа на прага ни. Наближаването на празника на Вси Светии, който от известно време насам броди и по нашите земи, е повод да си припомним зловещите заглавия, останали в историята на киното като най-знаковите страшни филми на всички времена.

С разтърсващите си адреналина сцени, историите в тях гарантират шокиращи емоции, докато междувременно сладко се излежавате под топлите завивки в страховитата нощ.

"Психо"/Psycho (1960 г.)

Когато си мислите за класически ужас, коя е първата картина, която изплува в ума ви? Ако това е повдигнатият нож от небезизвестната душ-сцена в знаковия филм на Хичкок „Психо“, със сигурност не сте единствените. Повече от 50 години този прословут кадър продължава да предизвиква смразяващ ужас и у най-храбрия зрител.

"Птиците"/The Birds (1963 г.)

Хичкок влиза в историята на киното като едно от най-знаковите имена, оставили незаличим отпечатък в съкровищницата на холивудския ужас. През 1963 г. неговите „Птици“ всяват такъв страх у първите зрители на лентата, че по думите на някои от тях седмици, след като са гледали лентата, са се страхували да излязат навън.

"Екзорсистът"/The Exorcist (1973 г.)

"Екзорсистът" е класика в жанра. Филмът наистина е страшен. Fox направиха свой римейк, но оригиналния е от 1973 г. Демони, свещеник и малко момиче, какво повече му трябва на един смразяващ демоничен филм...

"Челюсти"/Jaws (1975 г.)

Класиката на Стивън Спилбърг е достатъчно ужасяваща, за да ви накара да скочите от местата си дори и днес, близо 45 години по-късно.

"Кери"/Carrie (1976 г.)

Свръхестественият роман на ужасите на Стивън Кинг се превръща в моментален хит през 1976 г. Лентата фокусира внимание върху ужасите на юношеството, пубертета и въобще върху преживяванията в средното училище.

"Сиянието"/The Shining (1977 г.)

Ако сте гледали филма, няма как да не си го спомняте, и все пак, ако не се сещате, това е онзи хорър филм с двете малки момиченца близначки, които хич не са толкова мили, колкото изглеждат. Режисьор е Стенли Кубрик, а в главната роля е неподражаемият Джак Никълсън.

"Хелоуин"/Halloween (1978 г.)

Филмът е от 1978 г. (и да, има и по-нов хорър със същото заглавие, но в днешната класация обръщаме внимание на по-старите класики). Режисьор е добре познатият на всички Джон Карпентър.

“Кошмари на "Елм стрийт"/A Nightmare on Elm Street (1984 г.)

Филмът е от 1984 г., а режисьор е Уес Крейвън. През 2010 г. е направен римейк на филма, но за препоръчване е да заложите на старата версия.

"Мизър"/Misery (1990 г.)

Книгата на Стивън Кинг е адаптирана за голям екран от носителя на "Оскар" Уилям Голдман и режисирана от Роб Райнър. След като излиза на световните екрани, в-к Time определя лентата като "Един от най-добрите филми на ужасите" на всички времена.

"Писъци"/Scream (1996 г.)

"Писъци" се оказва онзи съвършено смразяващ филм на ужасите, за който феновете на този жанр само могат да мечтаят. Хитът от 90-те се превърна в моментална класика веднага след излизането си на големия екран.

Четете още: 5 от най-новите хорър филми за Хелоуин 2016