Автор
Антония Михайлова

Последните кадри от живота на едно 14-годишно момиче от Аушвиц в цвят

Бразилката Марина Амарал е оцветител на стари и исторически фотографии. Сред последните и най-разтърсващи кадри, над които работи, са тези на 14-годишната затворничка от Аушвиц - Чеслава Квока.

Вдъхвайки живот на черно-белите изображения, Амарал успява визуално да подчертае и да насочи вниманието към трагичното минало и жестокостта, с която са се сблъскали милионите жертви на най-зловещия период от историята на 20-и век – Холокоста. Една от тях е именно Чеслава Квока.

"Беше ми много трудно да се взирам в лицето й, знаейки какво се е случило с нея. През цялото време, докато работех над снимките, чувствах болката, която това невинно дете е изпитвало през всичките тези дни на ужас и отчаяние“, разказва Амарал пред BoredPanda. "Исках да дам възможност на Чеслава да разкаже историята си, която е и история на толкова много хора с погубени мечти и надежди", споделя още Марина.

И наистина, много по-лесно е да вникнем в емоциите и преживяванията на тези хора, след като ги видим в цвят. Разбираме страданието, което са изпитали всички тези милиони човешки същества. Страдание, което ни кара да се замислим колко безценен е човешкият живот. Точно такава е и целта на Амарал. След като веднъж се докоснем до раните върху устните на Чеслава, червената кръв по лицето й, няма как да останем равнодушни. Защото Холокоста не е само масови убийства. Холокоста е реториката на омразата.

Фотографиите са дело на Вилхелм Брас, по-известен като "фотографа на Аушвиц" и "човекът, който засне очите на страданието", който също е бил затворник там. Брас успява да оцелее и да опази около 39 000 фотографии, архивирали живота в концентрационния лагер.

"Ясно помня това момиче", бе казал Вилхелм в едно интервю. Изглеждаше толкова млада, крехка и беззащитна. Когато пристигна в лагера, не можеше да разбере какво й се казва. Точно тогава онази жена Капо, надзирателката, взе пръчка и започна да бие детето през лицето. Тази германка просто изля гнева си върху момичето. Такова красиво младо момиче, толкова невинно. То плачеше, но не можеше да направи нищо. Преди да направя снимката, Чеслава изсуши сълзите си и кръвта, стичаща се от устните й. Още помня ударите на сърцето си от онзи страшен миг. Плачещото момиче и аз, който трябваше да го снимам. Каквото и да направех в онзи момент, щеше да бъде фатално за мен.“

Чеслава е едно от "приблизително 230-те хиляди деца и младежи на възраст под осемнадесет години" от общо 1 300 000 души, които са били депортирани в Аушвиц-Биркенау в периода от 1940 до 1945 г. Тя е транспортирана от Замоск, Полша, до Аушвиц на 13 декември 1942 г. Чеслава Квока умира на 14-годишна възраст на 12 март 1943 г. Обстоятелствата около смъртта й до днес не са изяснени.

Четете още: „Чудовищният“ експеримент