Пред Woman.bg: Иво Захариев и Милош Бикович за акция „Южен вятър“

Срещаме се с актьорите – Иво Захариев и сръбския му колега Милош Бикович, в столичен киносалон. Срещата не е случайна, а поводът е новата лента, която ще завладее и родната публика от 11 януари – „Южен вятър“.

Сватба, престрелки, наркотици, автокражби и вплетени житейски истории, са част от акцентите в новата сръбска лента.

За тази крими нишка и за новите професионални предизвикателства пред Woman.bg говори Ивайло Захариев.


- Иво, действително ли режисьорът на филма „Южен вятър“ те е избрал да участваш като персонаж в лентата, след като те е гледал в „Под прикритие“?

- Да, това беше причината да ме поканят и според мен е свързано и с това, че в Сърбия филмът се разпространява под името „Балканска мафия“. Беше много интересно, когато снимахме в Белград. Вървим по улиците и хората разпознаваха главния герой във филма, който е изигран от Милош Бикович, както и другите актьори, което е нормално, но когато започнаха и мен да ме разпознават, тогава режисьорът каза: „А, ама аз трябваше на теб по-голяма роля да ти дам, щом те разпознават вече.“

- Вярно ли е, че в момента този филм е голям хит в момента в Сърбия?

- Да, така е. Гледан е от повече от 700 000 души. Освен това българската песен, която звучи в лентата, на Камелия - „Луда по тебе“, стана хит в дискотеките там. В социалната мрежа хора, които са харесали песента, ми изпращат клипчета и пеят. Филмът е фурор и не само в Сърбия, а също вече и в Македония. Целите Балкани са повлияни от този филм. Дори имаше премиера в Чикаго. Мисля, че ние сме една от последните балкански държави, които го излъчват, но се радвам, че нашата премиера има възможност да се открои, защото тя не е част от една голяма обиколка. Дори сега в България имаха възможност да пристигнат повечето актьори от филма.

- Кога го заснехте и колко време продължи снимачният процес?

- Филмът го снимахме миналата година през есента. Моето участие продължи почти седмица, иначе целият проект е заснет за месец и половина.

- В България снимахте ли някои сцени?

- Не, само в Сърбия, и то в Белгарад и в покрайнините на града.

- В лентата се показват различни звена на престъпността. Какви са основните проблеми в Сърбия с мафията?

- Това е нещо, по което си приличаме - както в Сърбия, същото е и в България. Сигурно затова филмът и тук ще стане хит, защото хората ще гледат и ще си кажат: „А, ама това е като в България – по такъв начин действа полицията, по такъв начин действат престъпниците.“


- Според теб, каква е формулата за справяне с престъпността? Възможно ли е това?

- Ох, ами сигурно е възможно. Един от начините, според мен, е чрез приемане. Това да нарочиш някого за престъпник и да го гониш, само за да го накажеш, не е най-доброто решение на проблема. В северните държави затворите вече не са място, където да си измъчван до безкрай. Показано ти е, че светът може да бъде и добро място за живеене и предлага хубави неща, стига ти да се промениш. Мисля, че това е един добър подход, който може да опитаме и тук в България.

- Много герои-хулигани има във филма. На мода ли са още „лошите момчета“?

- Мисля, че винаги ще са на мода по някакъв начин, понеже те са дръзки, бунтари, които не се примиряват със статуквото. Така че винаги ще има интерес към тях.

- След този филм, за теб лично, какво ново ще се случва през 2019-а?

- Предимно театрални премиери. Подготвяме две нови постановки, като едната е - „Кризисен център“ с участието на Силвия Петкова, Ники Станоев, Юлиян Рачков и Иво Йончев. Ще бъде пиеса, която разглежда правата на мъжете. По комедиен начин ще се опитаме да разкажем историята на четирима мъже, които имат своите трудности. Сега съм в преговори и с един нов сериал, в който пак има криминална нотка, и мисля, че зрителите ще бъдат доволни.

- Киното или театъра?

- Не мога да избера. Има колеги, които го правят този избор, но аз не мога. Това е все едно, ако избера шоколада, да се откажа от меда.

- Какво още ти се иска да изиграеш?

- Може би някоя класическа история, която се развива в едно друго време.

- Между „добрия“ и „лошия“ образ кой би избрал?

- По-скоро различният. Ако е въплъщение на статуквото или пък на средностатистическия персонаж, това няма да ми е интересно, но ми се иска да потърся с какво героят е различен от останалите, да покаже нещо ново на света.

- В световен мащаб кой е филмът, който последно те впечатли?

- Ако може да кажа сериал, това е „Викинги“. Страхотен мащаб. Загледах се в бойните сцени и забелязах, че там на полето всеки войник прави нещо, свързано с войната, а не се върши нещо наужким. Тази автентичност на говора и костюмите също е нещо уникално.

Милош Бикович е актьорът, който играе образа на автокрадеца Мараш в лентата „Южен вятър“. Той е само на 30, а вече е достатъчно популярен в Сърбия, а и в Русия, където играе в не една и две ленти. Заслужава си да обърнете внимание на това момче! Ето няколко думи и от него:

- Милош, какъв е твоят герой в "Южен вятър"?

- Той е много интересно момче. Като малък се е интересувал от автомобилни състезания, искал е да стане като Михаел Шумахер, защото за него той е бил идол. Не е успял обаче и в живота, по-късно, се превръща в нещо друго. Интересен персонаж e.

- Какво мислиш за нашето момче Иво Захариев?

- О, той е чудесен. Работихме много добре с него по време на снимките на филма.

- Гледал ли си го в "Под прикритие"?

- Чувал съм за "Под прикритие", но не съм гледал филма.

- В "Южен вятър" участва и още един наш актьор - Христо Шопов (бел. ред. в лентата той е баща на героя на Иво Захариев). Какво мислиш за него?

- Страхотен актьор е наистина. Останах с много добри впечатления от Шопов.

- Във филма показвате престъпността в Сърбия. Има ли мафия в Белград?

- Чувал съм, че има. (усмихва се)