Автор
Кристина Кирова

Приказна звездна нощ: Хиляди аплодираха Иван Тенев и най-големите ни изпълнители на юбилеен концерт

Хиляди почитатели на красивата българска музика имаха щастието да се насладят на творчеството на поета Иван Тенев, който в понеделник вечер отпразнува 70-ия си юбилей с грандиозен концерт в зала 1 на НДК.

Сред участниците, уважили празника, бяха дует "Шик", Орлин Горанов, Сандра Александрова, Панайот Панайотов, Мая Нешкова, Петя Буюклиева, "Трамвай номер 5", групите "Спринт", "Фактор" и Тумбаито", Васил Петров, Маргарита Хранова, Стефан Димитров, Нели Рангелова, Васил Найденов, Георги Христов, Веселин Маринов и разбира се, някогашната муза на Агент Тенев - Кристина Димитрова, която зареди публиката с много цветно настроение.

Най-обичаните певци на родната сцена не пропуснаха да поздравят поета от сцената, а празничната програма продължи повече от 2 часа - истинска радост за душата доставиха на публиката вълнуващите изпълнения, а водещ на събитието бе Богдан Томов, който ни усмихна с песента "Фото, моля".

Концертът беше открит с изълнение на Теодосий Спасов и актьора Симеон Владов.

В програмата прозвучаха мелодии в най-различни стилове, но всички те бяха обединени от таланта на Иван Тенев, а именно красивите стойностни текстове. Чухме песни от златните години на българската естрада, както и по-съвременни мелодии. Един от гвоздеите в програмата несъмнено бе изпълнението на песента "Черно и бяло" в прекрасен латино аранжимент от "Тумбаито".

Изключително емоционален бе финалът на програмата, когато Орлин Горанов и Кристина Димитрова изпълниха легендарния си дуетен хит "Детски спомен", превърнал се във визитна картичка на поета Иван Тенев.

На сцената излезе и самият той, не само за да изпълни дует със Стефан Димитров, но и да отправи благодарности към всички, уважили празника му, с думите:

"През всичките тези години се убедих в едно нещо. Има хора, които участват в парада. Има други хора, които гледат парада от тротоара. А има и хора, които цял живот не са знаели, че имало парад. Аз, благодарение на всички вас, съм бил част от парада. Затова ви благодаря.

"След всичко това, което се случи тази вечер, има нещо, което отдавна съм разбрал - че съм толкова античен, че никога няма да умра млад. От друга страна, съм абсолютно убеден, че животът е жив".

И не на последно място трябва да отбележим жеста, който за пореден път доказа, че освен голям творец, Иван Тенев е и голям човек. На концерта 200 бежанци от войната в Украйна имаха шанса да се насладят на хитовете по негови текстове. И макар може би да не разбират българския език, то езикът на музиката със сигурност е стигнал до тях.

Режисьор на спектакъла е Николай Априлов, а безупречната организация на бляскавото събитие е компания “БЕЛКОН” на изключителния Константин Белчев, която не само има вече сериозен опит в реализацията на подобни концерти, но е гаранция за стил, класа, блестящ звук, интелигентна комуникация и перфекционизъм. За разлика от други музикални събития, при “БЕЛКОН” компромиси с качеството не са възможни.