Продадоха автопортрет на Фрида Кало на внушителната цена от 35 млн. долара

Автопортрет на Фрида Кало бе продадена от нюйоркската аукционна къща „Сотбис” срещу внушителната сума от близо 35 милиона долара. Това е рекордна цена за творба на култовата мексиканска художничка.

View post on Instagram
 


Картината, озаглавена "Диего и аз" ("Diego y yo", 1949 г.), на която Фрида е нарисувала на челото си лика на съпруга си - Диего Ривера, счупи предишния рекорд от 8 млн. долара за нейна картина, продадена през 2016 г.

View post on Instagram
 

Баснословната цена на картината от 34,9 млн. долара я превърна в най-скъпото латиноамериканско произведение на изкуството в историята, продадено на търг. Предишният рекорд принадлежеше на картина на самия Диего Ривера, чиято творба "Los Rivales" (1931 г.) бе продадена за 9,76 млн. долара през 2018 г.

"Diego y yo" е знакова за автопортретите на Кало. Известна с несломимия си дух и ексцентричност в изкуството, тя се превръща в икона на феминизма и модел за подражание на много жени.

View post on Instagram
 

На картината лицето на Ривера се появява върху челото на Фрида като трето око, над характерните ѝ вежди и тъмните ѝ очи, от които се отронват няколко сълзи.

Четете още: Фрида Кало: Крака - за какво са ми те, когато имам криле?