Продадоха автопортрет на Фрида Кало на внушителната цена от 35 млн. долара

18 ноември 2021 | 14:07
487
0
Снимки: Instagram
0

Автопортрет на Фрида Кало бе продадена от нюйоркската аукционна къща „Сотбис” срещу внушителната сума от близо 35 милиона долара. Това е рекордна цена за творба на култовата мексиканска художничка.


Картината, озаглавена "Диего и аз" ("Diego y yo", 1949 г.), на която Фрида е нарисувала на челото  си лика на съпруга си - Диего Ривера, счупи предишния рекорд от 8 млн. долара за нейна картина, продадена през 2016 г.

Баснословната цена на картината от 34,9 млн. долара я превърна в най-скъпото латиноамериканско произведение на изкуството в историята, продадено на търг. Предишният рекорд принадлежеше на картина на самия Диего Ривера, чиято творба "Los Rivales" (1931 г.) бе продадена за 9,76 млн. долара през 2018 г.

"Diego y yo" е знакова за автопортретите на Кало.  Известна с несломимия си дух и ексцентричност в изкуството, тя се превръща в икона на феминизма и модел за подражание на много жени. 

На картината лицето на Ривера се появява върху челото на Фрида като трето око, над характерните ѝ вежди и тъмните ѝ очи, от които се отронват няколко сълзи.

 

Четете още: Фрида Кало: Крака - за какво са ми те, когато имам криле?

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени