Автор
Антония Михайлова

Продават отново къщата на Яворов

Домът на Яворов отново е обявен за публична продан! За трети път един от най-знаковите културни паметници в столицата е изправен пред опасността да затвори завинаги врати за посетители.

Седем месеца, след като търгът за продажбата на дома на поета в София се провали (поради липса на оферти), къщата на "Раковска" отново се продава. Този път цената е занижена - 1,285 млн. лв.


Гостната

Тогава кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви, че местната управа ще направи всичко възможно, така че да придобие къщата на поета. Стойността на имота бе 1 628 758 лева. Но това така и не се случи. Малко след това тя заяви, че общината е възпрепятствана в това си намерение. Сред пречките - дело за къщата, висящи вписани възбрани и разминавания в документите за собственост.

Традиция е във всеки град, градче и дори селце у нас да има по една улица, която освен със собственото си име е известна и с културно-историческата си стойност. В центъра на София такива са не една или две. Те се ползват от привилегията да бъдат средище, място за срещи и вечерни разходки, търговски, културен и социален център, да приютяват в пазвите си домовете и спомените на бележити творци на четката, композитори, артисти и поети.

В София, за жалост, след като автомобилите станаха повече от хората, а от дивите кестени остана само спомен, булевард "Цар Освободител" (Царя) изгуби привлекателността и първенството си, и в наши дни почти никой не ходи на разходка или на среща там.

Други обаче като "Раковски", "Славейков" и, надяваме се, "Графа" (но с някои забележки), някак си успяват да запазят най-хубавото от автентичния си облик и да са чаровно и привлекателно за софиянци и гости на столицата места.

Трапезарията

Достатъчно е само да се разходите из „Витоша“ или „Георги Раковски“. Там, на едно китно кьоше, преди повече от 90 години, се е намирала редакцията на списание „Пламък“ с главен редактор Гео Милев.

Не е далеч и точното място, където е прострелян Христо Белчев в източния край на Градската градина. Точно до Руската църква пък се е намирало Писателското кафене – обител и подслон за множество културни дейци, сред които Дора Габе, Яня Язова, Елисавета Багряна и много, много други.

Из София са пръснати толкова много красиви и вдъхновяващи културни и литературни паметници и музеи, къщи, запазили спомените от живота на Валери Петров, Ангел Каралийчев, Сирак Скитник, Димитър Талев и т.н.

Наистина обновените сияещи витрини, красивите павилиони и магазини, миниатюрните цветни градинки и пейките, съхранените и възстановени дървета, романтични "фенери" в стила на градската архитектура от началото на миналия век, допринасят още повече за притегателната сила на тези средища на духа и културната памет.

Едно такова средище, сгушено под върбите на ул. „Георги С. Раковски“ 136, е и къщата-музей, в която някога е живял великият български символист и революционер Пейо Яворов със своята съпруга Лора. Къщата, в която двамата изживяват кратката си, но бурна любов. Къщата, в която Лора издъхва, прострелвайки се в гърдите с пистолета на своя любим.



Кабинетът

Светиня, събрала в себе си спомени и копнежи, стонове и миражи, плът и призрак лек, музика, лъчи...!

Днес в дома на Яворов, който е собственост на „ДОМ ЯВОРОВ“ ЕООД, често се провеждат литературни вечери, срещи с автори и книги. Оставаме с надеждата, че тази традиция ще продължи и занапред.

Частен съдебен изпълнител предложи имота на търг заради неуредени финансови отношения на сегашния ѝ собственик. Предстои обаче да разберем кой ще бъде новият такъв и ще успее ли той да съхрани епохата Яворов...