Автор
Веселина Петрова

Проектите на Кристо, които накараха света да мечтае (снимки)

На 13 юни 1935 г. е роден Христо Явашев - Кристо. Един невероятен творец, превърнал изкуството си в послание за по-красив и свободен свят, в който границите и размерите нямат значение. Творец, който успя да превърне мостове и сгради в красиви арт инсталации, спиращи дъха.


На 21-годишна възраст Кристо бяга в Париж, където среща през 1958 г. Жан-Клод през 1958 г. Двамата са родени на една и съща дата – той в Габрово, тя – в Мароко.

Срещат се, когато той трябва да нарисува портрет на майка ѝ. И така двамата образуват един здрав артистичен и романтичен съюз чак до 2009 г., когато Жан-Клод напуска този свят.

Двойката самофинансира своите проекти, за да може да запази свободата си. След като експозицията приключи, материалите биват рециклирани, а мястото – върнато в първоначалното му състояние и вид.


Не можем да сложим етикет на това, което двамата успяха да създадат през годините. Можем само да кажем, че беше ГОЛЯМО.
Кристо и съпругата му Жан-Клод се превърнаха в майстори на изкуството да трансформират пространството, опаковайки го, отбелязва в. "Монд".

Шекспир беше казал, че целият свят е сцена, а Кристо ни показа, че светът е галерия на изкуството, пише Би Би Си.
Представяме ви някои от най-известните им проекти.

View post on Instagram
 

Стената от барели в Париж (1961-1962 г.)
Първата им обща работа, която блокира движението по една от парижките улици. 89 барела символизират Берлинската стена, срещу която двамата автори протестират. Артистичната Желязна завеса блокира трафика за цели осем часа. Инсталацията е свалена, когато се намесва полицията.

Опакованият бряг на Австралия
Годината е 1969-а, мястото – Литъл Бей, Австралия. За цели 10 седмици остава опакована една голяма част от брега - с дължина близо 2,4 км. Общо повече от 17 000 часа, в рамките на 4 седмици, са необходими на 15 професионални катерачи и 110 работници, за да се завърши проектът. Той е финансиран изцяло от Кристо и жена му.


Завесата в долината Рафъл, Колорадо

28 месеца Кристо и съпругата му работят с екип от дизайнери, строители и студенти, за да създадат уникалната инсталация. На 10 август 1972 г. група от 35 работници и 64 доброволци завършват проекта. Използвани са били найлонови оранжеви завеси с дс обща дължина 381 метра и110 метра височина - за обвиването на долината. След 28 часа вятърът разваля енсталацията.

View post on Instagram
 

Обградените острови в залива Бискейн (Маями, Флорида)
На 7 май 1983 година екип от 400 души завършва инсталацията, която включва 11 острова, всички те обградени от розова полипропиленова материя. 120 човека наблюдават работата по проекта близо две седмици. Проектът отнема общо 3 години, заради издаването на куп разрешителни. човека наблюдават работата по проекта близо две седмици. Когато инсталацията е свалена, мястото е по-чисто и красиво отпреди. Екипът е изхвърлил 40 тона отпадъци


Портите на Сентръл парк
“Не мога да гарантирам, че Вратите ще се харесат на всички, но гарантирам, че цял свят ще говори за тях”. С тези думи тогавашният кмет на Ню Йорк открива произведението на Кристо и Жан-Клод. За направата на така наречения „Оранжев дракон“ са използвани 90 000 кв. м оранжеви винилови платна. Опънати са върху 7500 арки, всяка от които висока по 5 метра. Проектът струва 21 милиона долара и в него участват 600 работника в специални униформи.

Плаващите кейове в езерото Изео, Италия

Това е първият проект на Кристо, появил се след смъртта на жена му. Но е замислен от двамата още през 1970 г. Инсталацията представлява плаваща пътека с дължина 3 км и ширина 16 м, свързваща брега при Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло. 220 000 полиетиленови кубове, сглобени като мозайка, са били покрити със 100 000 кв. м жълто-оранжев плат. За 16 дни Плаващите кейове са посетени от над 1 200 000 души или средно по над 72 000 човека всеки ден.


Проектът „Мастаба“ в Лондон

Това е първият му голям проект на открито във Великобритания. Арт инсталацията в лондонския Хайд парк е умалена версия на оригиналния проект от 1977 г. Тогава Кристо и вече покойната му съпруга Жан-Клод решават да издигнат край Абу Даби конструкция от общо 410 000 разноцветни варела, струпани един върху друг, като мозайка, вдъхновена от ислямската архитектура. Арт инсталацията в Лондон е съставена от 7506 петролни варела, подредени и поддържани от стоманено скеле. Височината й е 20 метра, а основата е 30 на 40 метра. Със своите размери успява да заеме 1% от площта на езерото.