Автор
Woman.bg

Пълен трейлър на българския документален филм 'Тихо наследство'

Точно две седмици ни делят от европейската премиера на документалния филм „Тихо наследство“. Българският жестомимичен преводач Таня Димитрова, съпругът ѝ Димитър и двете им дъщери - Кати и Яна, са героите във филма. Тяхната лична история ще достигне до аудитория в 23 европейски държави.

Таня и семейството ѝ допускат в дома и в живота си режисьор и оператор, защото вярват в смисъла на това, което случват в семейния център за работа с глухи деца. Във филма се редуват усмивки, сълзи и пак усмивки, тъй като съдбата им изпраща предизвикателство. Една история, която докосва и е мотивация за всеки един зрител по света – как силата на едно семейство може да преодолее всички препятствия.

Вижте пълния трейлър на филма:

„Радвам се, че след десетилетие HBO Европа отново има документална продукция от България. В тези неспокойни времена чувстваме, че положителните, вдъхновяващи истории за смелите герои са перфектният отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени. Филмът ще бъде представен във всички територии на HBO в Европа, тъй като историята за силата на едно семейство е универсална и достъпна за всички зрители, независимо от пол, раса и национална принадлежност“, споделя Ханка Кастелицова, изпълнителен продуцент на документални филми на НВО за Европа.

Димитър с деца от центъра за работа с глухи деца

Най-трудният момент в процеса на създаване на филма за режисьора му Петя Накова и продуцента Катя Тричкова е, когато в хода на снимките Таня разбира, че е болна. Това е огромно предизвикателство за нейното семейство, както и за екипа на филма, пред който възниква дилемата да продължи ли да документира случващото се. Силата на това семейство, силата на личното дългогодишно приятелство между Таня и Петя позволява да продължат да следват героите на филма в този особено труден за всички момент.

„Както често се случва в документалното кино, животът промени сценария. В един момент нещата станаха по-драматични. Беше трудно за всички. Аз самата на снимки се държах като режисьор, а после у дома плачех като приятел“ , споделя Петя Накова.

Яна и Кати

Стрийминг и телевизионната премиера е на 23 март - от 18:30 часа в HBO GO и от 19:00 часа по HBO.

“Тихо наследство“ ще може да се гледа от милионна публика в 23 държави. Това са Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Чехия, Словакия, България, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и Северна Македония, се добавят Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Естония, Латвия, Литва, Испания, Португалия и Андора. Филмът ще бъде наличен едновременно в HBO GO и телевизионния канал HBO във всички изброени държави.

Кинопремиерата на “Тихо наследство“ също е на 23 март в Дом на киното от 18:30 часа, като част от специалната програма с български документални филми на юбилейния 25-ти „Международен София Филм Фест“.

„Тихо наследство“ е третият оригинален документален филм от България, които представя страната ни в Европа като копродукция на HBO след близо десетгодишна пауза. В HBO GO има специални секции с документални поредици и с документални филми с общо над 280 заглавия.

Можете да следвате „Тихо наследство“ в социалните мрежи на адреси Facebook.com/silentlegacymovie и Instagram.com/silentlegacy_movie, както и да споделяте вашите положителни семейни примери с #тихонаследство и #силатанаедносемейство.

Таня Димитрова

Четете още: HBO с документален филм за българския жестомимичен преводач Таня Димитрова