Автор
Woman.bg

Райна Кабаиванска взе престижната награда „Мария Калас“

Оперната прима Райна Кабаиванска взе престижната награда „Мария Калас“. Отличието бе връчено на 2 август във Верона. Примата ни е първата чужденка, която получава голямото отличие, съобщиха от Нов български университет.


Учредената през 2013 г. награда се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона. Припомняме ви, че дебютът на Райна Кабаиванска в най-прочутия в света античен театър е през 1970 г. в „Манон Леско“. Партнира й Пласидо Доминго, диригент е Нело Санти, режисьор Натаниел Мерил. През 1997г. бе последното излизане на Кабаиванска на Арената. Тогава примата участва в „Мадам Бътерфлай“ с диригент Даниел Орен. Постановката на Бени Монтресор е сътворена единствено за българското сопрано.


Сред досегашните лауреатите на наградата "Мария Калас" са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др. На церемонията по награждаването учениците на Кабаиванска Рейналдо Дроз и Киара Изотон изпълниха арии и дуети от опери на Верди и Пучини.


У нас оперната прима пристига през септември. В периода 10- 29 септември ще се състои 19 Международен майсторски клас Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет.