Автор
Woman.bg

Раздадоха наградите за Полет в Изкуството 'Стоян Камбарев' - ето ги лауреатите

Прекрасната Елеонора Иванова- Нори е първата актриса, която печели Наградата за Полет в изкуството. Тя е големият победител от 14-тата Официална Церемония по връчването на култовите вече, награди на Фондация „Стоян Камбарев“. Нори спечели Наградата за Полет в Изкуството, както и прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов заедно с паричен приз от 3 000 лв. Наградите ѝ бяха връчени от Почетния член на Фондация „Стоян Камбарев“ - Президентът Росен Плевнелиев, и очарователната му съпруга Деси Банова, чиято приказка започна точно на Церемонията преди 6 години, където се запознаха. Президентът се обърна към всички в залата с много топли и мъдри думи: „Нека си обещаем, че няма да допуснем най-голямата трагедия за една нация - кризата на духовността. А рецептата е много проста и тя се дава от Деси Тенекеджиева и Фондация „Стоян Камбарев!“


„Ще бъда кратка. Благодаря за този шанс. Смятам да го грабна!“, сподели почти през сълзи развълнуваната Елеонора Иванова.


Церемонията започна с емоционално видео-обръщение на Почетния Председател на Фондацията - Президентът Петър Стоянов: „Горд съм, че съм един от основателите на Фондация Стоян Камбарев, защото Фондацията не просто помага, тя вече променя съдбите на тези млади хора!“.

Младият кинорежисьор Мартина Троанска грабна другия голям приз на Фондацията - НАГРАДАТА ЗА КИНО 355. Нейната 5-минутна лента „Голям“ ѝ донесе красивата статуетка и 10 000 лв. за следващата ѝ режисьорска работа, след като спечели вота на публиката, който бе преброен от членове на екипа на Фондацията пред независими свидетели.



Почетният председател на Международното жури на НАГРАДА ЗА КИНО 355 легендарният Освалдо Де Сантис, 33 години президент на Twenty Century Fox Италия, а сега главен консултант на Paramaunt Pictures, работил върху филми като „Титаник“, „Аватар“, „Междузвездни Войни“, „Ледена епоха“ и много други кино шедьоври, долетя от Рим за Церемонията и връчи престижната награда на младата Мартина, чийто филм докосна емоционално най-много зрители в залата и спечели 121 гласа. Гостите на церемонията гласуваха на живо, след като изгледаха премиерно и трите филма-финалисти. Борбата за първото място бе оспорвана. Лентите на другите двама финалисти в кино-конкурса също спечелиха верни фенове като „Мимезис“ на Румен Русев и „Да убиеш два пъти“ на Виктория Павлова получиха съответно 105 и 22 гласа.

За да даде Специална Награда на своя фаворит, от Лондон пристигна хитовият британски режисьор Бен Чарлз Едуардс от Goldfinch entertainment, една от най-големите независими продуцентски, финансови и дистрибуторски филмови компании в Европа, носител на Бафта и Оскар за късометражен филм тази година. Техният избор бе петминутната лента на Румен Русев – „Мимезис“ и възможност за креативно менторство по следващия сценарий на младия кинорежисьор, както и финансов бонус от 1000 евро.



Трудът на младите филм-мейкъри беше оценен и от НВ Принц Кофи Уилямс - един от създателите на Super Nova Art Foundation - английският клон на Фондацията, мениджъра на легендарната група Блу - Пол Бейлей, както и филмовият експерт от Рим г-жа Ива Иванова. Младите таланти получиха и годишен абонамент за най-голямата онлайн платформа за български филми gledam.bg от актьора Алек Алексиев, който обяви, че всички млади таланти ще бъдат официални гости на София Филм фест и на кино-литературен фестивал CineLibri. От името на Деси Тенекеджиева и нейната продуцентска компания NOVA Film, изпълнителният продуцент на петминутните ленти Елени Декидис връчи по 1000 лв. като символична първа инвестиция за бъдещите филми на младите режисьори, а директорът на Националния филмов център Петър Тодоров покани и трите филма да бъдат част от програмата на фестивала за българско кино Златна Роза, тази година. Инвеститорът и предприемач Стоян Недин от Витоша Венчър Партнерс покани младите кинорежисьори да работят в екипите на следващите международни продукции на Black Sea Film – новата компания на Деси Тенекеджиева, в която те са партньори.



Много награди и изненади имаше за всички осем герои на вечерта - тримата финалисти- кинаджии и петимата номинирани за Наградата за Полет в Изкуството - ювелирни бижута с черни диаманти от SSG, подаръци от Технополис, списания EVA и Grazia, албум и книга на певицата Елица Тодорова, специална дентална грижа от клиника ALLDENTAL, вина от Катаржина, шоколадови изкушения МЕRCI, ядки Rois и др. Всеки от тях получи и 1 000 лева паричен бонус.

Десетки звезди уважиха годишния официален празник на Фондация „Стоян Камбарев“. Видни личности от политическия, обществения и културния ни живот и много чуждестранни гости от филмовия и музикалния свят уважиха най-чаканите и престижни награди за млади творци в България, които всяка година се превръщат в културен и социален феномен. Цялата Гала се дирижираше елегантно от незаменимия вече водещ на Церемонията емблематичният радио-глас, ТВ водещ и отдаден приятел на Фондацията - Ники Кънчев.

Специално, за да подкрепи младитеq пристигна звездата на британския поп Лий Райън, който напълно безвъзмездно подари прекрасно акустично изпълнение на един от най-големите хитове на бой-бандата Blue, чийто водещ вокалист е, но този път на сцената до него бе младият български китарист Момчил Косев.



Пазителката на българските традиции в музиката Елица Тодорова и нейните тъпанджии - близнаците Пищолски откриха вечерта по много атрактивен начин, а по-късно Гласът на България изящната Жаклин Таракчи разчувства публиката с невероятното си изпълнение и сподели, че една от първите големи сцени, на които е стъпвала е точно тази на Наградите на Фондацията преди 6 години, когато беше малко дете.



Продуцентът на Церемонията и вдъхновител на Фондация „Стоян Камбарев“ Деси Тенекеджиева и нейният екип, създадоха фантастичен и емоционален спектакъл, в който всеки един от младите творци излезе победител, защото спечели много специални награди под формата на реализация и подкрепа за бъдещи арт проекти - филми, спектакли, изложби, концерти. Това е и най-важната мисия на Фондацията, която не раздава само статуетки и чекове, а продуцира конкретни творчески проекти на всяко едно от откритията си и по този начин дава мощен тласък на професионалната им кариера. Ето и наградите за останалите номинирани артисти:

Даровитият художник Думисани Карамански заслужи няколко специални приза. Той бе удостоен от един от дългогодишните генерални партньори на Фондацията със Специална награда, а именно да реализира самостоятелна изложба. Наградата му бе връчена от г-н Борислав Бангеев.



В началото на вечерта, плакетът за победител в категория „Визуално изкуство“ Думисани получи от Емил Кайкамджозов. Спазвайки традицията, известният колекционер и меценат Николай Неделчев ще подкрепи осъществяването на избран арт проект на художника с 3000 лв. Изненадата за откупка на негова картина за големия Благотворителен Бал в Лондон, под патронажа на княз Кирил, в края на тази година, бе поднесена на Думисани от звездата Койна Русева.

Младата актриса Елеонора Иванова - Нори получи Специалната награда на Столична Община, връчена й лично от кмета на града Йорданка Фандъкова, а именно, финансова подкрепа за неин собствен арт проект.

Нори бе удостоена с приза за Победител в категория „Актьорско майсторство“ от известния кастинг директор Марк Самърс, който я зарадва с шанса да менажира международната ѝ кариера, обещавайки ѝ бляскаво бъдеще в световното кино. Една от любимите актриси на Стоян Камбарев, Снежина Петрова покани младата си колежка да участва в BG PLAYBACK театрален фест- уъркшоп и спектакли в НБУ - традиционен партньор на Фондацията от години.



Следващият герой на вечерта Стоян Караиванов бе удостоен с плакет за победител в категория „Музика“ и номинацията за Полет в Изкуството, връчени му от очарователната Нели Беширова и диригентът - явление маестро Йордан Камджалов, който покани младия си колега да работят заедно в традиционните вече съвместни Коледни концерти във Варна с Деси Тенекеджиева и музикалните таланти на Фондацията, за който билетите свършват за броени дни.

Тонрежисьорът и композитор Мария Михайлова също имаше изненада за Стоян, а именно професионален запис и курс по музикално продуцентство с гости от САЩ. Новият творчески ръководител на най-реномирания Камерен оркестър у нас Софийски Солисти Константин Добройков, в продължение на дългогодишната практика и партньорство с Фондацията, покани Караиванов да бъде солист на техен концерт. Последната изненада за младия талант, дойде от Рим. Директорът на Културния институт в италианската столица, Жана Яковлева покани Стоян и част от неговия оркестър да изнесат концерт там. Веднага след това младият бандонеонист и неговия квартет Либертанго - пианиста Виктория Боянова, контрабасиста Емил Гунев и цигуларя Александър Зайранов взривиха сцената с емоционално изпълненине на Пиацола.



Талантът с крехка душа и остро перо Лилия Йовнова бе удостоена с Награда като победител в категория „Поезия“. Със специалния приз я изненада ПР и маркетинг експертът на Фондация „Стоян Камбарев“ Ива Екимова, която излезе на сцената с Йосиф Камбарев - Член на УС на Фондацията и син на незабравимия Стоян Камбарев. Те обявиха, че Лили получава пълна маркетингова и ПР подкрепа за премиерата на следващата си книга. Освен финансовия стимул от 1000 лв., Йосиф Камбарев предизвика Лили с предложението да бъде изпратена на професионален курс или уоркшоп по драматургия или филмов сценарий в чужбина.

Любимецът на „Дисни“ Петър Байков предизвикаха бурни аплодисменти в залата, като победител в категория „Дублаж“. Специалната си Награда той получи от директора на дирекция „Култура“ към Столична Община Биляна Генова, а именно финансова подкрепа за реализация на арт проект.

Преди това, Наградите и номинацията му за Полет в Изкуството бяха връчени от емблематичния български глас и популярна актриса Гергана Стоянова и мецената, колекционер и верен приятел на Фондацията, Николай Неделчев, а Михаела Савова, съосновател и изпълнителен директор на „LеаderClass“, покани Петър Байков в актьорския онлайн клас на Димитър Маринов. Същата награда бе предоставена и на Елеонора Иванова.

Минути по-късно Койна Русева поднесе разтърсващ текст на поета Елин Рахнев, посветен на Стоян Камбарев. „Изключително се вълнувам всеки път, когато заставам пред вас, защото това не са обикновени награди. Това са награди за дух, за полет, носещи името на една изключителна личност - Стоян Камбарев.. И той продължава да живее чрез всеки един от вас, млади приятели. Не спирайте да разказвате своите истории! Бъдете изключителни, различни, абсолютно извънредни! Обърнете болката, тъгата и самотата в изкуство, красота и любов! Това е пътят, но не забравяйте, че равният път е много опасен. На него се заспива. По-добре падайте, за да разберете кога летите!“- с тези силно емоционални думи се обърна към героите на вечерта на финала създателят на Фондация Камбарев и продуцент на Церемонията - Деси Тенекеджиева. Кино звездата ексклузивно представи на публиката, заедно с кино режисьора Бен Чарлз Едуардс работен трейлър на филма, който продуцира THE WHEELS OF HEAVEN, в който ключовите роли имат легендарната холивудска звезда Мики Рурк, култовите британци Гари Стреч и Джеф Бел, самата Деси, но най-важното е, че главните роли са поверени на младите Димитър Николов и Елеонора Иванова - и двамата вече Носители на Голямата Награда за Полет в Изкуството! Ето това е нещото, което отличава тези награди от всички други. Те дават уникален шанс и променят съдбите на младите и талантливи открития.